Ryssland stoppar hjälporganisationer

Ryssland har förbjudit två humanitära frivilligorganisationer som arbetar med tjetjenska flyktingar i granndelrepubliken Ingusjien. En amerikansk läkarorganisation riskerar också att förbjudas.

Förbudet gäller brittiska fredsorganisationen Centre for Peacemaking and Community Development, CPCD och tyska Hilfe zur Selbsthilfe, HELP – hjälp till självhjälp, som saknar rätt att arbeta i Ingusjien.

Åklagaren vill också förbjuda amerikanska International Medical Corps, som ger flyktingar från Tjetjenien stöd. Men det fallet är ännu inte avgjort.

De flesta internationella humanitära biståndsorganisationer som arbetar med Tjetjenien har sina kontor i granndelrepubliken Ingusjien av säkerhetsskäl.

Kidnappningar vanliga
Tidigare var kidnappningar av internationella hjälparbetare vanligt. Konflikten har dock spillts över gränserna och idag är det få organisationer som finns kvar på plats för att hjälpa flyktingar i området – en första försmak på hur den nya lagen om frivilligorganisationer kan slå.

Lagen kan stänga en organisation om den hotar ryskt oberoende, självständighet, territoriell integritet, nationell enighet, kulturarv och nationella intressen.

Licenser omprövas
Alla organisationers licens ska omprövas inom ett halvår. Utländska donationer måste rapporteras, en regel som kan bli en byråkratisk fälla för små och fattiga biståndsorganisationer.

Kritiken mot lagen har varit omfattande från både lokala och internationella organisationer. En av få oberoende sektorerna i samhället hotas, heter det i ett gemensamt upprop i december mot lagen. Men lagen är antagen i parlamentet, det saknas bara president Putins underskrift.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".