Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Världssamfundet enas mot fågelvirus

I Peking inleddes på tisdagen en tvådagars givarkonferens med representanter från 89 länder där målet är att samla in över en miljard dollar för att bekämpa fågelinfluensan.

Hela världen går nu samman för att bekämpa fågelinfluensan och försöka undvika att smittan muterar till att börja smitta från människa till människa.

Fågelinfluensan, som hittills drabbat Sverige mest som ett orosmoln att det ska börja sprida sig från människa till människa, har redan i flera länder inneburit en katastrof.

Här i delar av Kina har mycket av den omfattande handeln med fjäderfä slagits ut. Miljoner och åter miljoner kycklingar har dött eller avlivats, och för tiotusentals lantbrukare har det inneburit förlorad inkomst och osäker framtid.

”Ingen tid att förlora”
Men det är alltså oron att viruset ska mutera som gör att världssamfundet nu försöker göra gemensam sak. Den internationella givarkonferensen som inleddes idag samlar mellan 500 och 600 delegater från 89 länder och 20 organisationer, bland dem Världshälsoorganisationen, WHO, där Roy Wadia är talesman för frågorna kring epidemin.

– I takt med att läget förvärras med nya rapporter och snabb spridning, senast från Turkiet, går arbetet nu rätt väl att samla in pengar och koordinera hjälpinsatserna, men säger han, det finns ingen tid att förlora på att nu också få igång själva kampanjerna, det faktiska arbetet på fältet för att stävja smittan vilken hittills krävt 79 människors liv sedan 2003.

Kostsamma omställningar
Världsbanken har lovat 500 miljoner dollar till arbetet, EU 100 miljoner, dessutom finns privata initiativ som det schweiziska läkemedelsföretaget Roches donationer med det antivirala läkemedlet Tamilflu, nu senast med 20 miljoner doser till drabbade länder att använda om viruset muterar.

Förhoppningen är att konferensen ska ge mellan en och en och en halv miljard dollar för att främst stärka skyddet mot djur och människor. Men pengar kommer också att behövas för omställningar av hela livsmiljöer säger en av de svenska delegaterna på plats, statsekreterare Annika Söder.

– Det här drabbar fattiga som håller fåglar för husbehov och de fattiga länderna kanske måste ställa om hur människor lever på landsbygden, där fåglar kanske inte kan gå fria som de gjort hittills. Det kan vara väldigt stora kostnader förknippade med det och i omställningen i hur man lever, säger Annika Söder.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".