Lönsamt göra karriär i regeringskansliet

Löneökningen för cheferna inom regeringen har varit högre än för vanligt statsanställda. Men för de som har gjort karriär som politiskt sakkunniga i regeringen har löneökningen varit ännu mycket högre.

En vanlig anställd inom statens förvaltningar har haft löneökningar på 30 procent de senaste tio åren, men de som varit chefer på departementen under Göran Perssons regeringsår har haft ännu högre löneökningar under samma tid.

Allra bäst löneutveckling har de personer haft som gjort karriär som politiskt anställda inom regeringen. Deras löner har i flera fall mer än fördubblats.

Mer än en fördubbling
Ett exempel är Mats Andersson, som började jobba hos statsministern i mitten av 1990-talet. Det var hans första jobb och han hade då uppgiften att svara på brev.

Idag är han sakkunnig och har mer än fördubblat sin lön från 18 000 kronor 1996 till 38 000 kronor i månaden. Även rensat från inflationen blir det en löneökning på mer än 100 procent på tio år.

Tjänat bäst
En av dem som har tjänat bäst på att göra karriär inom kanslihuset de senaste tio åren är Magdalena Andersson.

I mitten av 1990-talet var hon politiskt sakkunnig. Idag är hon statssekreterare hos finansministern och har haft en reallöneutveckling på 150 procent.

Det kan jämföras med vanliga anställdas löneökningar på 30 procent.

Över 73 000 i månaden
Samma sak gäller Jan Larsson och Jens Henriksson. De började som sakkunniga hos statsministern respektive finansministern.

Idag är de är de politiska chefer med titeln statssekreterare och tjänar mer än 73 000 kronor i månaden. I reella tal handlar det om löneökningar på cirka 130 procent de senaste tio åren.

– Jag tror inte att de är exceptionellt höga i jämförelse med många andra med motsvarande ansvar eller krav på sig. Samtidigt är de extremt höga jämfört med många andra yrkeskategorier, säger statssekreteraren Jan Larsson.

Är det bra att man kan göra en så enorm lönekarriär?

– Den tror jag att man kan göra i nästan alla företag och organisationer. I jämförelse med många av dem jag studerade med har jag inte alls gjort någon dramatisk lönekarriär. Därmed inte sagt att det på något sätt är låga löner, det är det inte, utan det är väldigt höga löner, men det är inte någon exceptionell situation just för regeringskansliet, säger Jan Larsson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Research: Claes Keisu
claes.keisu@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".