Borgerliga: EU ska hantera färre frågor

EU måste bli smalare och vassare. Det anser de borgerliga partierna som i dag presenterade sina planer på en gemensam utrikespolitik, som de tänker driva om de vinner valet i höst.

– Vi menar att EU måste fortsätta med sin utvidgningsprocess och släppa in de länder som uppfyller kraven, framför allt i östra Europa. Om EU då ska kunna fungera och vara en organisation där man kan fatta beslut, så måste EU fokusera på de verkligt gränsöverskridande frågorna, säger EU-parlamentarikern Cecilia Malmström som sitter för folkpartiet i den borgerliga alliansens utrikesgrupp.

De borgerliga partierna vill ge Sveriges EU-politik en annan framtoning. De gillar formuleringen att EU måste bli smalare och vassare. Med det menas att EU ska stå öppet för nya medlemsländer, och i framtiden ska utökas österut. Och för det måste EU få nya samarbetsformer för att hantera fler medlemmar och många fler invånare.

Vill ha nytt EU-fördrag
Sammanfattningsvis fördjupat samarbete i de gränsöverskridande frågorna och samtidigt ska EU i större utsträckning släppa frågor som medlemsländerna ska hantera själva. För det krävs ett nytt EU-fördrag och de borgerliga partierna vill att arbetet som nu ligger på is på grund av att fransmännen och holländarna sa nej förra året, ska återupptas och att Sverige ska vara mer pådrivande i det.

Sedan tidigare är det känt att de borgerliga partierna har beslutat att inte driva frågan om ett svenskt natomedlemskap eftersom de inte är inbördes överens om det.

Biståndet ska följas upp bättre
Vad gäller biståndet anser de borgerliga partierna att man först måste säkra kvalitén i biståndet, att man måste bli bättre på att följa upp och se att det som satsas verkligen når fram och används till det som det är tänkt. Hur mycket som ska satsas på bistånd är partierna fortfarande inte överens om. Kristdemokraterna, centern och folkpartiet vill höja biståndet men det vill inte moderaterna i dagsläget.

Dessutom vill moderaterna att även fredsbefrämjande militärinsatser ska kunna räknas som bistånd.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".