Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik mot förslag om fjälljakten

Publicerat tisdag 17 januari 2006 kl 17.30
Klicka för större bild.

Det kan bli stora förändringar av möjligheterna till jakt och fiske i fjällen i framtiden. För att minska konflikterna mellan markägare och samebyar föreslår en statlig utredning att de båda parterna ska samarbeta om jakten och fisket.

Det är viktigt att markägare och samebymedlemmar är överens, säger statens utredare Sören Ekström.

– Om man inte är överens påverkar det inte bara jakt och fiske utan det påverkar hela bygden och stämningen i bygden. Här talar vi om ganska ömtåliga bygder som är utsatta för avfolkning och svårigheter att skapa sysselsättning, säger utredaren Sören Ekström.

Känslig fråga
Sören Ekström har kommit fram till att samer och markägare har lika stor rätt till jakten och fisket. Därför ska jakten och fisket förvaltas lokalt, av samebymedlemmar och markägare tillsammans, i föreningar.

Men rätten till jakten och fisket är mycket känslig. Jägareförbundet är emot förslaget och menar att det är en rättsförskjutning att ge samer lika rätt som markägare. Åke Granström är verksamhetschef för Jägareförbundet i Västerbotten.

– Jag tror tyvärr att motsättningarna riskerar att öka. Man kommer att ställas mer emot varandra i de här områdena. De som hamnar riktigt dåligt till är de som inte äger mark ovanför odlingsgränsen och de samer som inte är renskötare, säger Åke Granström.

Även samer är kritiska
Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson är också kritisk och menar att det är fel att som utredningen ger samernas rätt enbart till medlemmar i samebyar.

Men Torkel Stinnerbom, jaktansvarig i Vilhelmina Norra Sameby, tycker att förslaget är bra.

– Jag tror faktiskt att det kommer att vara ett bra förslag för då flyttar man ner besluten till en lokal nivå, säger Torkel Stinne.

Enligt förslaget är avsikten att turister, besökare och ortsbor utan mark ska få fiska och jaga. Ordföranden i Sportfiskarna Stefan Nyström tror att fiskevården och fisketillsynen kan försämras och tycker att fiskefrågorna analyserats för dåligt.

Jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist vill inte ta ställning till förslagen idag. Utredaren har haft ett svårt uppdrag och därför är det viktigt att vi vid remissbehandlingen får de detaljerade synpunkterna från dem som är berörda, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".