Ännu ett förlustår för Saab

Det bästa för Saab vore en ny ägare, säger en expert efter ännu ett förlustår för biltillverkaren Saab Automobile. Den tyska affärstidningen Handelsblatt uppger att förlusten blev 300 miljoner dollar 2005 jämfört med 200 miljoner dollar 2004.

Professorn i industriell ekonomi i Köpehamn, Christer Karlsson, menar att Saab ligger illa till.

– Jag tror man är besviken över utvecklingen, men jag kan inte avgöra om det beror på beslut i Trollhättan eller hos ägaren. Jag tror man är ganska trött på förluster, säger Christer Karlsson.

Förluståret 2005 kan läggas till den långa raden av tidigare förlustår. Sammantaget har Saab förlorat minst 15 miljarder kronor.

Ägaren General Motors har en mycket besvärligt ekonomisk situation. Starka röster har krävt att GM ska sälja Saab.

GM Europa har inte gått med vinst sedan 1999, men 2005 hade företaget gått med plus om det inte vore för Saab. Både Opel och brittisk Vauxhall anses ha fått ordning på siffrorna.

Saab står för hela förlusten som GM Europa gjorde 2005.

Siffrorna är inte officiellt bekräftade från GM, men uppgifter i förra veckan och på tisdagen pekar entydigt åt samma håll.

En person i GM:s ledning, som citeras av Handelsblatt, säger idag att det inte är självklart att Saab ägs av GM efter 2006.

General Motors särredovisar inte de enskilda märkenas resultat och några kommentarer lämnas inte före bokslutsrapporten, som kommer den 26 januari.

Trots att Saab förra året gjorde det bästa resultatet hittills för ett enskilt fjärde kvartal, räckte det inte för att vända till vinst.

Christer Karlsson anser att det bästa vore för Saab att få lämna General Motors.

– Jag tror de måste ha en ägare där de passar in bättre i programmet och där överlappningarna passar bättre, säger Chriser Karlsson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".