De flesta får stanna enligt nya asyllagen

Den nya tillfälliga asyllagen som ger asylsökande som fått avslag rätt till en ny prövning har nu funnits i drygt två månader. Av de drygt 4 700 ärenden som har prövats hittills, har de allra flesta fått uppehållstillstånd.

En av de familjer som har fått ett positivt besked är familjen Zeneli i Sörmland och barnen Venera och Ihlly är glada över beskedet.

– Det känns lättare nu när man inte behöver vara gömd längre, säger Ihlly.

– Jag tycker att det är bra och pappa och mamma är jätteglada, säger Venera.

Gäller de som har fått avslag
Den tillfälliga lagen gäller asylsökande som tidigare fått avslag på en asylansökan. En viktig del i prövningen är om de asylsökande varit så lång tid i Sverige att det vore orimligt att avvisa dem.

Vad som är ”lång tid” anges inte i lagen, men Migrationsverket anser nu att det till exempel gäller barnfamiljer som varit i Sverige i minst två och ett halvt år. Men att ha varit i Sverige länge räcker ändå inte, säger Torbjörn Modén på Migrationsverket.

– När det gäller den här delen av lagstiftningen har lagstiftaren sagt att det ska vara ”lång tid” och någonting mer. Det kan då vara att beslutet inte går att verkställa med tvång eller barns sociala situation och anknytning till Sverige.

– Så det är ”lång tid” och ytterligare någon av de här omständigheterna som  gäller. Det räcker inte att bara ha varit i Sverige under flera år, säger han.

85 procent har fått upphållstillstånd
Nu är drygt 23 500 asylsökande inskriva hos Migrationsverket för att prövas enligt den tillfälliga lagen. Hittills har Migrationsverket fattat beslut i drygt 4 700 ärenden och i 85 procent av fallen har den asylsökande fått uppehållstillstånd. De flesta av dem som nu fått stanna är barnfamiljer.

Men Migrationsverket har alltså närmare 19 000 ärenden kvar att ta ställning till och hur lång tid det kommer att ta att pröva alla är osäkert.

– Jag vill inte lämna någon sista dag när vi har avgjort alla ärenden enligt den tillfälliga lagen. Vad som är helt kart är att vi inte kommer att vara klara den sista mars, säger Torbjörn Modén.

Familjen Zeneli från Kosovo som bott i Sverige i fyra år är en av de familjer som fått besked om att de får stanna i Sverige efter en prövning enligt den tillfälliga lagen.

”Vi andas annorlunda nu”
Och Enver som är pappa i familjen tycker att det är väldigt skönt.

– Vi är nu fria och vi är jätteglada. Vi andas annorlunda nu, säger han.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Per Thyrén, SR Sörmland
per.thyren@sr.se

Fakta

Inskrivna hos Migrationsverket för att få prövning enligt tillfälliga lagen: 23 541, varav tidigare gömda 5 493.

Avgjorda ärenden 4 790, varav bifall 4 084, avslag 435.

Övriga omkring 200 ärenden har avskrivits eftersom de inte omfattades inte av nya lagen.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".