Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många läkare bryter mot smittskyddslag

Läkarna är dåliga på att anmäla smittsamma sjukdomsfall, och bryter därmed mot smittskyddslagen som stadgar att till och med misstänkta fall ska anmälas inom ett dygn.

I en majoritet av fallen måste smittskyddsläkaren skicka en påminnelse till de försumliga läkarna.

– Nästan alla fall går utanför den lagstadgade gränsen att det ska anmälas utan dröjsmål så majoriteten kräver någon åtgärd från vår sida, säger smittskyddsläkaren i Västra Götaland, Martin Wahl.

Vad tycker du om det?

– Jag skulle gärna lägga den arbetsinsatsen på annat väsentligare än at hålla på och administrera påminnelser.

Laboratoriet larmar
I smittskyddslagen står det att 58 sjukdomar är anmälningspliktiga, av dem betecknas 27 sjukdomar som allmänfarliga. Det handlar då om alltifrån könssjukdomen gonorré till sjukdomar som mjältbrand, tuberkulos, sars och ehec.

Antal upptäckta och anmälda fall till Smittskyddsinstitutet har ökat stadigt sedan 1998, från 42 000 anmälningar till 56 000 sjukdomsfall 2004.

Men ofta får smittskyddsläkarna ofta först reda på om det faktiskt finns ett fall, genom att laboratoriet som gjort analysen av till exempel ett blodprov, skickar svaret på samma gång till smittskyddsläkaren, samtidigt som den enskilde läkaren får provsvaret. Då har läkaren 24 timmar på sig att själv meddela smittskyddsläkaren om upptäckten och beskriva bakgrunden till sjukdomen.

I praktiken är det smittskyddsläkaren som, genom ett standardbrev, får skicka en påminnelse.

Fick ringa patienterna själva
I september förra året insjuknade 120 personer i Västsverige i magkramper och diarrér sen de ätit sallad som ursprungligen kommit från en odlare i Varbergstrakten.

Smittskyddsläkare som också fick provsvaren från laboratorierna, ringde ibland själva upp patienterna och förklarade att de drabbats av ehec-smitta eftersom läkare inte rapporterade in alla fall.

– Orsaken till att vi gjorde det var att så snabbt som möjligt få fram en orsak till utbrottet så vi kunde få stopp på det. Att vi gjorde så fick vi en del reaktioner på men det gjorde också att vi på rekordtid avslöjade Sveriges största utbrott av ehec och också fick stopp på det inom mindre än en vecka, säger Martin Wahl.

Smittskyddsläkare Martin Wahl och hans arbetskamrater, är trötta på att tjata och påminna och skicka iväg det där standardbrevet som tagits fram för att uppmärksamma läkarna som missat att göra en anmälan, att de faktiskt måste anmäla sjukdomen, enligt svensk lag. Gjorde de det skulle den snabba smittspridningen kunna undvikas.

– Fick vi in de här uppgifterna direkt skulle vi omedelbart kunna reagera på till exempel första influensafallet eller tre salmonella i en stadsdel i Göteborg där det inte finns något samband med utlandsresa. Då skulle vi kunna agera mycket snabbare.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".