Hellre jobb än kurs.

Kallelse till jobbsökarkurs ledde till jobb

När arbetslösa som går hemma och lyfter a-kassa blir kallade av arbetsförmedlingen för att delta i en jobbsökarkurs så är det många som snabbt avbryter sin arbetslöshet och skaffar sig försörjning på annat sätt. Det visar en doktorsavhandling som läggs fram inom kort.

– Det här kan bero på att de sökande redan har eller relativt snabbt kan hitta en alternativ försörjning eller helt enkelt att man som en konsekvens av att man har anvisats de här insatserna intensifierar sitt jobbsökande, säger forskaren Pathric Hägglund, som har skrivit avhandlingen.

Tyder det på att folk inte vill vara med på den typen av insats från arbetsförmedlingen?

– Så skulle man ju vilja tolka det, att man hellre än att vara med i den här insatsen försöker hitta något annat sätt att försörja sig på. Man kanske börjar plugga eller tar ett jobb, säger han.

Jämfört två grupper
Pathric Hägglund har jämfört två grupper av arbetslösa i Jämtlands län. En grupp som blev kallad av arbetsförmedlingen och en grupp som inte blev det.

Av dem som skulle delta i en jobbsökarkurs så var det klart fler som innan kursen började avbröt arbetslösheten. Det kan tolkas som att man hellre ägnar sin tid åt att jobba än att gå på kurs.

Men det kan också tyda på att den del, fast de har möjlighet, struntar i att skaffa jobb så länge som de kan stanna hemma och lyfta a-kassa, alltså ett missbruk av arbetslöshetsförsäkringen.

– Det kan ju tyda på ett visst överutnyttjande, säger Pathric Hägglund.

Fler studier har gjorts
Liknande experiment gjordes också i två andra län men utan att det kunde observeras någon skillnad mellan grupperna. Men där var det inte ett genomsnittligt urval av arbetslösa utan arbetslösa med en svag ställning på arbetsmarknaden.

– Det skulle kunna bero på att de grupperna var mer positivt inställda till att delta i den här typen av insatser. Det skulle också kunna bero på att de hade svårare att hitta en alternativ försörjning.

Snabbare aktivering
Att en kallelse till en jobbsökarkurs i många fall ökar motivationen att på egen hand ordna sin försörjning tycker Pathric Hägglund borde få följden att arbetsförmedlingarna snabbare än idag aktiverar de arbetslösa.

– Helst skulle man kanske se att insatserna kom tidigare under arbetslöshetsperioden, säger Pathric Hägglund.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".