Snart ett minne blott för många villaägare.

Allt färre väljer olja för villavärmen

I takt med allt högre oljepriser överger allt fler svenska villaägare den traditionella eldningsoljan till förmån för nya alternativ som till exempel bergvärme, jordvärme och pellets. Förra året minskade försäljningen av villaolja med en femtedel.

En som trots ökade kostnader fortfarande håller fast vid villaoljan är Herbert Jergell i Jönköping, även om hans syn på oljan som ekonomiskt gångbar värmekälla har förändrats med tiden.

– Det vara väl bra i början när vi började att bygga huset, då kostade oljan 175 kronor kubikmetern. Då kunde man ju elda hur mycket som helst. I dag kostar oljan 9 400 kronor per kubikmeter. Då får man ju tänka i andra banor och gå över till något annat, säger han.

Byta till billigare fjärrvärme
Hemma hos Herbert Jergell på gamla Råslätt i Jönköping har grannarna redan börjat installera jordvärme, och själv planerar Herbert att byta sin dyra trotjänare till oljepanna mot billigare fjärrvärme.

– Här är oljepannan. Det är en gammal Norrahammarspanna som installerades när huset byggdes och den har gått i ungefär 35 år utan problem.

Men det tickar pengar för dig?

– Ja, det tickar mycket pengar.

Det är många som precis som Herbert Jergell överger den dyra oljan för nya billigare bränslelösningar, och det här ger nu effekt på dom svenska oljebolagen.

Försäljningen av villaloja minskar
Både OK och Preem redovisar en kraftig försäljningsminskning på villaolja. OK minskade sin försäljning av villaolja med 20 procent förra året, medan Preem minskade sin försäljningsvolym med 23 procent.

Det innebär att Preem nu måste minska personalstyrkan för att möta marknadens behov.

”Flera oljebolag försvinner”
– Detta har pågått sedan egentligen slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Branschen har förändrats under flera år, många bolag har försvunnit under tiden. Och flera bolag kommer också att försvinna under de närmaste åren.

– Själv har vi tagit initiativ till att mer än 200 av våra anställda kommer att lämna bolaget under 2006. Det är en följd av marknaden egentligen smälter bort väldigt kraftigt. Man kan säga att villamarknaden är borta för alltid, säger Michael Löw, koncernchef på Preem.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".