ÖB Håkan Syrén.

ÖB förslår samarbete med andra länder

Delar av försvaret skulle kunna slås ihop med motsvarande verksamhet i andra länder för att spara pengar, föreslår överbefälhavaren Håkan Syrén.

I takt med att försvaret blir allt mer inriktat på att samarbeta med andra länders försvarsmakter finns det pengar att hämta genom att dela på både uppgifter och utrustning, han i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen på tisdagen.

– Det skulle till exempel kunna handla om en vidareutveckling av nuvarande fredstida minröjningssamarbete eller gemensamma fredstida övervakningar i luften, på ytan och under ytan. Ett mer utvecklat samarbete skulle också innebära att olika länder specialiserar sig på olika förmågor, sa överbefälhavaren.

Oerhörd tanke
Det är en oerhörd tanke ur ett traditionellt militärt perspektiv att andra länder skulle vara inblandade i vissa militära uppgifter. I händelse av krig skulle man ju klara allt själv.

Men i dag går ju mycket av försvarets vardag ut på att öva sig att samarbeta med andra länders militärer. Förr satte det svenska försvaret en ära i att ha helt egen utrustning som inte kunde användas av någon annan. I dag är nyckelordet interoperabilitet.

Och nu gör alltså ÖB ett utspel om att man kanske skulle dra konsekvenskerna av besparingarna och fundera på att slå ihop vissa delar av verksamheten med motsvarande funktioner i andra länder.

Kostnaderna är orimligt höga
Anledningen är att vissa funktioner inom försvaret närmar sig smärtgränsen där kringkostnaderna för att hålla i gång dem blir orimligt höga.

– Jag har tidigare framhållit att antalet förband och system av olika typer nu ligger på gränsen av vad som är möjligt att vidmakthålla med rimlig balans mellan de utbildningsförband som krävs och den förmåga som erhålls.

– När vår egen nationella bas nu blir så liten måste vi på något sätt vidga den basen för att uppnå rationalitet. Många andra mindre länder i Europa drar nu också ungefär samma slutsatser att det är nödvändigt att skapa möjligheter till ett ökat internationellt samarbete för att vidga den här basen, säger ÖB Håkan Syrén.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".