Misstro mot norsk fisk efter svartlistning

Det går knappt en dag utan dåliga nyheter för Norges fiskeindustri och laxodlare. Det handlar om konflikter med Ryssland på flera områden, om upprepad misstro från olika håll mot kostråden för den norska laxen från norska myndigheter och om otillåtna tillsatsämnen.

Den norska fiskenäringen står i fokus i dessa dagar. På tisdagen var det danska Födelsevarestyrelsen, eller motsvarigheten till Livsmedelsverket i Sverige, som reagerade på de återkommande uppgifterna om för mycket tungmetaller i den odlade norska laxen.

I likhet med Livsmedelsverket har Födelsevarestyrelsen hittills inte haft någon anledning att ifrågasätta de klartecken som norska systermyndigheten Mattillsynet givit.

Mätningarna ifrågasatta
Men för säkerhets skull, Födelsevarestyrelsen tar ändå kontakt med den enskilde forskare i Norge som gång på gång ifrågasatt Mattillsynets mätningar.

Mattillsynet försöker å sin sida möta den senaste tidens farhågor hemma och utomlands genom att hänvisa till en oberoende och vetenskaplig helhetsvärdering av fet fisk som föda som är på kommande.

Då det gäller Ryssland som förbjudit införsel av färsk norsk lax förhandlar norrmännen som bäst och antyder att en del foder i vissa fall kan ha varit olämpligt.

Rykte om ryska maffian
Annars hävdade igår ledaren för Murmansks största fiskekombinat som höll presskonferens att den ryska maffian står bakom importförbudet. Ett uttalande som illustrerar hur komplicerade och svårhanterliga relationerna på hela fiskeriområdet nu är mellan Norge och Ryssland.

Vilket framgår av en annan gårdagsnyhet om att det tjuvfiskas i de nordliga vattnen för över en miljard norska kronor och ryssarna anklagas för merparten.

Svartlistade rökerier
Och så fiskenäringens färskaste bekymmer att Mattillsynet svartlistat ett antal rökerier för att ha använt förbjudna nitriter som färgningsämnen.

– Först var det åtta firmor, men vi har skäl att tro att de är långt fler, säger Reidunn Agathe Medhus på Mattillsynet till norsk tv.

Bengt Lindroth, Ekots Nordenkorresponden
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".