Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA godkänner lag om dödshjälp

USA:s högsta domstol gick på tisdagen emot Vita huset och godkände delstaten Oregons lag om dödshjälp i livets slutskede.

En människa som lider av en obotlig sjukdom, är klar i huvudet och av två läkare bedöms ha högst ett halvår kvar att leva, har rätt att få hjälp att ta sitt liv. Det är innebörden av lagen i den enda delstat i USA som tillåter dödshjälp.

Lagen om en värdig död, som den kallas, infördes efter två folkomröstningar i Oregon i nordvästra USA 1997. Hittills har drygt 250 personer fått hjälp till självmord med läkemedel förskrivna av läkare.

Motstånd mot dödshjälp
USA:s justitieminister försökte stoppa verksamheten 2001 genom att hävda att den stred mot läkemedelsförordningen. Särskilt konservativa kristna grupper är starkt emot all form av dödshjälp.

På tisdagen led Vita huset ett svidande nederlag. Högsta domstolen slog med röstsiffrorna 6-3 fast att justitieministern inte har rätt att förbjuda förskrivning av dödliga droger.

Blandade reaktioner
Justitiedepartementet beklagar i en kommentar beslutet. Talesmannen för projektet ”En värdig död” i Oregon, Robert Kenneth, välkomnar Högsta domstolens beslut och betonar att det är en seger som kommer att hindra mycket onödigt lidande. Han betonar att lagen bara gäller svårt sjuka personer i livets slutskede.

I kommentarerna i USA spekuleras det i att den höga åldern på medlemmarna av Högsta domstolen kan ha gjort dem mera mottagliga för argumenten om att den enskilda människan själv ska bestämma. Den nye ordföranden i Högsta domstolen John Roberts, utsedd av president Bush, gick emot majoriteten och ville förbjuda dödshjälp.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".