Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säpo: Ökat terrorhot mot Sverige

Publicerat onsdag 18 januari 2006 kl 11.37
Klas Bergenstrand.

Sveriges militära närvaro i Afghanistan har lett till en förhöjd hotbild mot Sverige, hävdar Säkerhetspolisen.
Säpo och den militära underrättelsetjänsten kunde före jul iaktta ett ökat intresse för Sverige från terrornätverket al-Qaida.

– I det brus som alltid syns såg man en del tydligare spår eller observationer att det fanns ett intresse för Sverige och Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Det riktades kritik från företrädare från al-Qaida mot Sverige, säger Säpochefen Klas Bergenstrand.

– Det sammantaget med annan operativ information som vi bearbetade då, och också fick från våra samarbetspartners, ledde fram till slutsatsen att det fanns en något förhöjd hotbild mot Sverige och svenska intressen i december, fortsätter han

Finns inga konkreta hot
Det rör sig enligt Klas Bergenstrand om en förhöjd hotbild men inte om några konkreta planer på terrordåd i Sverige.

Enligt Säpo är det första gången man har iakttagit ett hot i Sverige som kan knytas till att Sverige har soldater på plats i Afghanistan. Det sammanfaller också i tid med att riksdagen beslutade om att utöka den svenska Afghanistanstyrkan i december.

Att det också finns ett hot mot styrkan på plats visade sig tydligt i sprängattentatet i slutet av november som dödade två svenska soldater.

Säpo talar inte om exakt vilka åtgärder som har vidtagits men enligt Klas Bergenstrand så studerar man nu en ny typ av möjliga gärningsmän som finns i Sverige.

Säpo söker i nya miljöer
– Inga länder kan säga att här finns ingen risk för terrorattentat, den finns överallt. Det vi vet nu efter analyser av terrordåden i London och Madrid är att de som genomför attentaten är relativt okända personer som blivit radikaliserade, sedan extremister och sedan förvandlats till terrorister.

– Det gäller att fånga dem under den här sträckan och det är så vi arbetar. Det är klart att vi ser den här typen av rörelse i Sverige och vet hur vi ska arbeta metodmässigt. Vi har sänkt den så kallade radarstrålen ner till helt andra miljöer där vi inte har funnits tidigare, säger Klas Bergenstrand.


Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".