Klicka för grafik.

Allt fler anmälningar om våldsbrott

Antalet anmälda våldsbrott ökar samtidigt som stöldbrotten, till exempel bil- och villainbrott minskar. Det visar Brottsförebyggande rådets, Brås, brottsstatistik för förra året.

Att våldsbrotten ökar kan delvis förklaras med allt fler är ute i nöjeslivet, menar Erik Grevholm, tillförordnad chef för enheten för forskning och utveckling på Brå.

– Ser vi tillbaka på de senaste tio åren så har vi en kraftig utveckling av nöjeslivet. Det är intensivare, fler är ute på krogen och det uppstår fler situationer som utvecklas till våld, säger Erik Grevholm.

Totala antalet anmälda brott minskade
Sammantaget minskade antalet anmälda brott förra året med en procent jämfört med tidigare år, men när det gäller våldsbrotten så är förändringen den motsatta.

Misshandel har ökat med totalt 8 procent och i de fall där gärningsmannen är obekant så är ökningen störst. Fler kvinnor än män anmäler.

När det gäller våldtäkter så ökade antalet anmälningar med 32 procent, men åtminstone hälften kan förklaras med lagändringen som trädde i kraft förra året, som innebär att det som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande nu bedöms som våldtäkt.

Därför har anmälningarna om sexuellt utnyttjande också minskat.

Men Erik Grevholm tror att det också finns en reell ökning av antalet våldtäkter, även om våldtäkterna som begås av en obekant gärningsman är konstant.

En minskad acceptans för våld
Anne-Marie Begler, som är överdirektör på Rikspolisstyrelsen, tror att det kan förklaras med en minskad acceptans av våld.

– När det gäller de yngre förövarna har skolorna börjat anmäla mobbning som våldsbrott i allt större utsträckning. Dessutom har toleransen mot våld mot kvinnor minskat. Det är väldigt positivt och en utveckling vi vill ha.

Däremot har stölderna minskat och det beror framförallt på att det har blivit så mycket svårare att ta sig in i både bostäder och bilar, tror Erik Grevholm på Brå.

– Att stjäla en bil är betydligt svårare idag. De nya bilarna är utrustade med immobilizer och den vanliga brottslingen klarar inte av det här utan vidare, så vi ser en kraftig tillbakagång när det gäller bilstölder, säger Erik Grevholm på Brå.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".