Rekordår för Sony Ericsson.

Sony Ericsson gör rekordvinst på musik

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson ökade sin försäljning kraftigt under den sista kvartalet 2005 och gjorde ett nytt rekordår för hela året. Det är framför allt efterfrågan på musikmobiler som gör att det går bra. Telefoner som det bara går att prata i är en krympande del av försäljningen.

– Vi ser det och vi vet från Sony att mobil musik är något konsumenterna vill ha, säger Sony Ericssons vice vd Jan Wäreby. 

Över hälften av de telefoner som Sony Ericsson sålde under det fjärde kvartalet i fjol går att spela musik med. Så många som tre av fyra som sålda mobiler har en inbyggd kamera.

Fler modeller oftare
För att hänga med i den hårda konkurrensen har det svensk-japanska mobiltelefonbolaget öka tempot när det gäller att lansera nya modeller. Den utvecklingen fortsätter i år, säger Jan Wäreby.

– Exakt hur många brukar vi inte gå ut med i förväg, men det blir definitivt fler än förra året, säger Wäreby.

Mobiltelefonerna var för några år sedan Ericssons sorgebarn. I bolaget som Ericsson äger ihop med japanska Sony har situationen svängt radikalt.

Hela 2005 blev ett nytt rekordår för bolaget både när det gäller sålda telefoner och vinsten.

Sony Ericsson levererade över 16 miljoner mobiltelefoner fjärde kvartalet. Vinsten före skatt blev närmare två miljarder kronor sista kvartalet förra året. Vinsten för hela 2005 blev nära 4,8 miljarder kronor före skatt.

Hoppas ta större marknadsandel
Det är med ett starkt självförtroende företaget uttalar sig om den närmaste framtiden. För 2006 räknar Sony Ericsson med att försäljningen totalt i världen fortsätter att öka ganska starkt.

Sony Ericsson, som har en marknadsandel på runt sju procent idag, räknar med att ta in på konkurrenterna.

– 2006 kommer marknaden att öka med ungefär tio procent. Vår ambition är att växa snabbare än den ökningen för att öka vår marknadsandel, säger Sony Ericssons vice vd Jan Wäreby.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".