Lättnad efter nej till förslag om hamnar

EU-kommissionens omstridda förslag att ta bort monopolet för lossning och lastning i de europeiska hamnarna röstades på onsdagen ner av Europaparlamentet. Hamnarbetarna har protesterat mot förslaget eftersom de fruktar att det kan leda till färre jobb och även infrastrukurminister Ulrica Messing är nöjd med att förslaget röstades ner.

– Jag är glad över att det är fler än representanter från Sverige som delar kritiken mot kommissionens förslag, säger Ulrica Messing.

Från början var det i princip bara Sverige som var emot förslaget om att konkurrensutsätta EU:s alla hamnar.

Sedan spred sig protesterna och i måndags stängdes flera av EU:s största hamnar i timmar när hamnarbetarna strejkade. I Sveriges stängdes 24 hamnar när 1 500 hamnarbetare lade ner sina arbeten. Senare på dagen blev det bråk mellan demonstrerande hamnarbetare och poliser utanför Europaparlamentet i Strasbourg.

Enligt kommissionens förslag skulle varje enskild hamn konkurrensutsättas genom att minst två olika konkurrerande stuveribolag, skulle arbeta i varje hamn. Dessutom skulle fartygens besättningar få utföra stuveriarbeten.

Men genom röstsiffrorna 532 mot 120 röstades förslaget ner. Nu väntar istället en bred samtalsrunda mellan EU-politiker och hamnnäringen.

– Kommissionen har lagt fokus på fel fråga. Man försöker lösa ett problem som få har uppfattat som ett problem. Vi har all anledning att sksärpa politiken runt sjöfarten och hamnarna men då ska det ha som fokus att hitta en bra konkurrens mellan hamnarna i Europa och inte inom en och samma hamn, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".