Apatisk flicka var inte drogad

Fyra familjer i Sundsvall med apatiska barn anmäldes i mitten av december av Migrationsverket misstänkta för att ha drogat sina barn. Blodprover togs på barnen och nu har den första familjen fått svar. Det finns inga läkemedelsrester eller någonting i provet som tyder på att barnet skulle ha drogats.

Nebosja och Drita Fazhjevic har äntligen fått papper på att de inte drogat sitt nioåriga dotter som varit apatisk sedan i somras.

– Vad ska jag säga? Jag visste att jag inte har drogat min flicka, säger Drita Fazhjevic.

Men i och med att resultatet kom kan ni också visa alla andra att ni inte har drogat ert barn?

– Ja, vi kan visa det.

Har det kännts under den här tiden att folk har varit misstänksamma?

– Vi har varit nervösa. När kommer resultaten, så att vi kan visa dem? Vi är pappa och mamma och och vi vill inte skada barnen, säger Nebosja Fazhjevic.

I december fick gränspolisen i Sundsvall motta en videofilm från ett bröllop. Filmen visade fyra barn som var kända hos Migrationverket för att vara apartiska. Men enligt polisen uppträdde barnen som friska på filmen.

Migrationsverket anmälde barnens föräldrar till socialtjänsten för misstänkt vanvård av barn.

Gick med på blodprov
Sundsvalls sjukhus gick, efter att ha pratat med föräldrarna, med på att ta ett blodprov för att söka efter alla kända läkemedel som barnen skulle ha kunnat vara påverkade av för att på så sätt ta reda på om barnen drogats.

Nu har det första provsvaret kommit från Rättsmedicinalverket i Linköping.

– Så långt vi kan se har det här barnet inte fått i sig några läkemedel. Barnet har ju vid tillfället då vi tog proverna varit i det hrä tillståndet, så om proverna är negativa kan åtminstone inte enbart det rimligtvis förklara barnets tillstånd, utan det måste finnas andra orsaker också, säger Björn Stjärnstedt, chef för barnkliniken på Sundsvalls sjukhus.

Är det ofta ni gör den här typen av tester på apatiska barn?

– Nej, det är första gången.

Varför har inte testerna gjorts tidigare, den här frågan har ju varit aktuell och diskuterats mycket?

– Vår uppgift är ju att stödja familj och barn och ge god vård och omvårdnad och vi gör inga utredningar, polisutredningar eller sociala utredningar. Därför gör vi inga sådana undersökningar på eget initiativ.

Misstanken finns kvar
Även om nu familjen kan visa papper på att deras dotter inte har drogats så ligger filmen kvar hos utlänningspolisen. Familjen har inte fått se filmen, men polisen och Migrationsverket menar att den bevisar att deras dotter och tre andra barn inte var apatiska i oktober då familjen var bjuden på bröllop.

– Vi vill titta på filmen. Vi är på ett bröllop och vi måste gå med barnen. Vi kan inte sitta hemma hela tiden, säger Nebosja Fazhjevic

– Vi kan inte bevisa för alla människor att min flicka är sjuk. Vad ska jag säga? Jag vet att min flicka är sjuk, säger Drita Fazhjevic.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".