Bockstensmannen, Sveriges äldsta bevarade skelett av en man.

Bockstensmannen får extreme makeover

Med hjälp av avancerad plastikkirurgi ska ansiktet på Bockstensmannen kunna återskapas. Operationen utförs på en modell i plast, som gjorts av det 700 år gamla kraniet av Bockstensmannen.

– Vi tänkte göra det på operationsavdelningen och använda de kirurgiska instrument vi normalt använder. Vi sätter upp honom på programmet, ”patient: Bockstensmannen, skalloperation: Lauritzen med flera”, säger Claes Lauritzen, professor i plastikkirurgi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Operationen kommer troligen att utföras på måndag i en vanlig operationssal med tre läkare runt operationsbordet.

Återskapar ansiktet
Av det kranium i plast som ligger framför läkarteamet, ska sen Claes Lauritzen försöka att återskapa det ihopsjunkna ansiktet av Bockstensmannen.

– Från de bilder jag har sett så är det en omfattande kirurgi. Vi får såga upp och flytta om för att få en normal form. Förmodligen har den blivit lite uppmjukad när den har legat i träsket. Tyngden har gjort den tillplattad, precis som för småbarn som ligger på hårda underlag. Och det är vi ju vana vid.

Bockstensmannen från 1300-talet hittades vid Bockstens mosse sommaren 1936, och finns idag på länsmuseet i Varberg. Förhoppningarna där är stora på att Bockstensmannens utseende kan återskapas, säger museilektor Åsa Axberg.

– Vi kommer nog aldrig få veta vem han var. Men att se hur han såg ut är ju väldigt spännande, säger hon.

”Det blir en gissning i detaljerna”
Professor Claes Lauritzen som leder operationen är en av världens ledande experter inom kraniofacial kirurgi, och han säger så här om operationen som Kan lösa gåtan kring Bockstensmannens utseende.

– Det blir en gissning i detaljerna: näsvingar, läppform och sådant. Men man kommer att kunna få en ganska bra uppfattning, även om hans mor kanske inte skulle känna igen honom, säger Claes Lauritzen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".