Åkerier tros ha delat upp marknaden

Sex åkeriföretag och deras branschorganisation i Gävleborg misstänks för olagligt samarbete när det gäller att dela upp marknaden mellan sig. På tisdagen gjorde Konkurrensverket en gryningsräd hos företagen och samlade in eventuella bevis.

– Vi har fått indikation om samarbete om marknadsuppdelning, att man är överens om att inte gå in på varandras geografiska marknader eller produktmarknader utan att man delar upp det mellan sig, säger den ansvarige utredaren på Konkurrensverket Björn Lidén.

På de sex berörda företagen fortsatte åkeriverksamheten som vanligt på onsdagen.

Gryningsräd
Tillslagen på företagen och på branschorganisationen Gävleborgsåkarna gjordes efter ett, som Konkurrensverkat säger, trovärdigt tips som ledde till en utredning.

Nu ska Konkurrensverket gå igenom de dokument som man har hämtat på företagen och som kan vara bevis för otillåtet samarbete.

Hans Norlund som är vd för branschorganisationen Gävleborgsåkarna är överraskad över misstankarna.

– Den här utredningen får väl ha sin gång. Samarbetet i den här branschen måste finnas för att transporterna i samhället överhuvud taget ska fungera och för att hålla transportkostnaderna nere, säger Hans Nordlund.

Vad säger du själv om misstankarna att det skulle vara ett olagligt samarbete?

– Att man ska följa lagar och förordningar är ju en ledstjärna för hela branschorganisationen, så ock här.  

Kan påverka priser
Företag kan få dispens från konkurrensverket för visst samarbete. Det vanligaste felet när det gäller olagligt samarbet är att företagen helt enkelt går för långt i sin samverkan. Något som kan drabba åkeriföretagens kunder och kanske i slutänden även oss konsumenter i form av högre priser.

Exakt hur mycket pengar de sex Gävleborgsföretagen misstänks ha tjänat på olagligt samarbete vill Björn Lidén på Konkurrensverket inte avslöja, men det handlar om betydande summor.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".