Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nätpedofilens offer unga osäkra tjejer

Publicerat onsdag 18 januari 2006 kl 16.45

Det är oftast mycket svaga flickor från hem med trasiga relationer som blivit offer för nätpedofilen i Malmö. Det framkom vid den pågående rättegången i Malmö tingsrätt.

En 30-årig man från Malmö misstänks för flera fall av våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av ett stort antal flickor över hela landet. Sven-Åke Christiansson som är professor i psykologi vittnade vid rättegången.

– Gärningsmannen är oerhört skicklig. Han inleder med någonting som känns bekant, som pengar, bli modell, dejta, berättar han.

Charmiga och hänsynslösa
De är kamratliga, charmiga och romantiska, raffinerade, planerande och totalt hänsynslösa med ett enda mål: att ha sex med underåriga flickor. Så beskrivs de män som söker kontakt med flickor på internet. De flesta flickor i sådana här sammanhang är mellan 12 och 15 år gamla.

Den 30-årige mannen som enligt åklagaren förgripit sig ett 60-tal småflickor från hela landet har gått under täcknamnet Alexandra på nätet. En kvinna som är flickornas vän.

- Vi har också en gärningsman som är oerhört raffinerad på att ha färdiga svar. Flickorna har kanske invändningar om trygghet och sex. Det är en väldigt ojämlik situation mellan en väl förberedd vuxen och ett barn eller ungdom som inte har själva överblicken, säger Sven-Åke Christiansson.

Många flickor har låg självkänsla och vill bli bekräftade och sex är ett sätt att få kontakt. Ett offer för 30-åringen säger i utredningen att kontakten skedde i små, små steg innan det bestämdes att de skulle träffas.

Möten långt hemifrån
Enligt professor Sven-Åke Christiansson sker oftast mötena mellan gärningsman och offer så långt hemifrån som möjligt.

– Så att offret känner sig utelämnat helt enkelt. Då har gärningsmannen mer kontroll och kan få offret att gå med på sexuell kontakt. Det är svårare att säga nej när man befinner sig i en främmande stad med en främmande person, säger han.

30-åringens försvarare har hävdat att 30-åringen och Alexandra på nätet är två olika personer. Men nu har ett vittne trätt fram och berättat att 30-åringen själv sagt att han är Alexandra.

Långvariga problem
De flickor som drabbats är inte medvetna om att det är ett brott att en vuxen har sex med en 13- 14-åring. De kan heller inte förutse hur det kommer att kännas vid själva övergreppet. De flickor som har problem som anorexi och självdestruktivitet blir ännu sämre.

– I slutänden blir det oerhörda personliga, sociala konsekvenser med långvarig sjukvård, terapi, självdestruktivitet, missbruk, konscentrationssvårigheter i skolan och så vidare, säger professor Sven-Åke Christiansson,

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".