Fler sakkunniga men mindre makt

Statsminister Göran Persson motsätter sig bilden av att de sakkunniga och statssekreterarna har fått mer makt. Det sa han på onsdagen med anledning av Ekots granskning av de politiska tjänstemännen.

– Deras makt och inflytande i regeringskansliet har definitivt inte ökat. Jag överblickar snart 15 års arbete i regeringskansliet och min bestämda uppfattning är att i takt med att de blivit fler har deras specifika politiska vikt paradoxallt nog minskat, säger Göran Persson.

Ekots granskning visar att regeringen omger sig med en grupp politiskt sakkunniga och statssekreterare som blir fler och fler. De har en hög utbildning och sällan LO-bakgrund.

Förankring saknas
LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin anser att det är ett problem.

– Ska man ha hela bredden i det som politiken vilar på ska man också ha med erfarenheten från arbetslivet.

Persson själv förklarar den höga utbildningsnivån med att det för statssekretare krävs en hög utbildning eller erfarenhet. När det gäller de sakkunniga så har många unga idag en högskoleutbildning.

– De som har ett intresse för politik i en ung uppväxande generation och har en arbetarbakgrund, skaffar sig i regel en högskoleutbildning. De allra flesta politiskt sakkunniga är unga människor i början av ett yrkesliv, säger Persson.

Skapar det några problem att de du och dina ministrar jobbar närmast med har dålig LO-förankring?

– Det är viktigt att säga att om man tror att man som regering ska skapa sig någon form av legitimitet i olika grupper genom att ha särskilda politiska sakkunniga med en viss bakgrund , då har man totalt missförstått det hela. Det gänget ska ta fram underlag och hjälpa till med att tänka igenom politik i stort och smått, men det är jag själv som ska vara förankrad. Det är jag själv som ska förstå och sätta mig in i. Det kan jag aldrig dra på någon annan, säger statsministern.

OK med lägre löneutveckling
I Ekots rapportering har det också framkommit att de politiskt sakkunniga har haft en sämre löneutveckling än vanliga anställda.

Göran Persson säger att de unga tjänstemännen har höga löner, som de aldrig skulle ha haft i det vanliga arbetslivet.

– De har fått något sämre löneutveckling än statsanställda i övrigt, men de tjänar inte dåligt. Det vänder jag mig faktiskt emot. Det är ofta unga människor som har jobb som de på den öppna marknaden inte skulle få den typen av löner för, säger statsminister Göran Persson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".