Persson ser inget behov av räntehöjning

Statsminister Göran Persson har återigen uttalat sig om Riksbankens räntepolitik. Detta trots att Riksbanken är självständig och inte ska låta sig påverkas av regering och riksdag när beslut om räntan fattas.

Statsministerns uttalande på onsdagen får stöd av LO men marknaden höjde knappt på ögonbrynen när Persson tog till orda.

– Vi har sedan kronkollapsen under nittiotalets början haft ett penningpolitiskt mål som har varit prisstabilitet. Vi har utomordentligt låg inflation, och det tycks också som att inflationen på sikt är under kontroll. Vill nu riksbanken justera räntan så ska det bli intressant att se hur de motiverar det hela.

– Det är möjligt att de förra gången sänkte räntan i ett läge då de skulle ha avstått. Det är möjligt att informationen då var bristfällig, säger Göran Persson.

Varför sker det ingen stark tillväxt av jobben, när nästan all annan tillväxt tycks gynnas av den rekordlåga räntan?

Det är grunden för den nu flera år långa debatten om räntans roll i jobbskapandet och därmed Riksbankens roll.

LO delar Perssons bedömning
Kritikerna har gång efter annan påpekat att Riksbanken har missat inflationsmålet, som är satt till två procent med en tillåten svängning mellan en och tre procent.

Våren 2005 nådde den här debatten stormstyrka och ledde i alla fall indirekt till att Riksbanken i juni sänkte räntan till 1,5 procent.

De som blåste på för en räntesänkning var till exempel Ams och statliga Konjunkturinstitutet. LO och chefsekonom Dan Andersson ger nu Persson sitt stöd.

– Jag gör samma bedömning, att vi inte har något inflationshot framför oss. Vi kommer att ha en hög arbetslöshet också om ett år. Och vi har ett starkt omvandlingstryck, hög produktivitet i ekonomin och ett starkt tryck från Indien och Kina som håller nere våra importpriser. Jag ser inget påtagligt och närliggande behov av att höja räntan, säger Dan Andersson.

Marknaden reagerade med en gäspning
Marknaden reagerade på Perssons uttalande idag med en gäspning. Till Ekot säger den att det är osannolikt att nye Riksbankschefen Stefan Ingves skulle ta några intryck. Men en start i motvind blir det.

I fredags upprepade vice Riksbankschefen Irma Rosenberg budskapet.

– Vi har en rätt stark utveckling i svensk ekonomi. Det är rimligt att tro att resursutnyttjandet stiger, och därmed kostnadstrycket och inflationen. Det är mot den här bakgrunden som jag sade att det är naturligt att ta ett första steg mot att normalisera styrräntan och att få penningpolitiken något mindre expansiv, sa Irma Rosenberg till Ekot i fredags.

Moderaterna tänker nu anmäla Göran Persson till Konstitutionsutskottet för dagens uttalande om räntan.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".