Said Mahmoudi.

Iran känner sig orättvist behandlat

Både EU och USA trycker nu på för att FN:s atomenergiorgan IAEA ska hålla ett extramöte om Irans kärntekniska program. Men Iran är inte ensamt om att ha brutit mot icke-spridningsavtalet för kärnvapen och känner sig orättvist behandlat, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

– Hela tiden har IAEA upptäckt flera fall av underlåtenheter av andra medlemmar av ickespridningsavtalet. IAEA har enligt Iran agerat politiskt och man skiljer mellan onda länder och goda länder, mellan vänner och fiender, säger Said Mahmoudi.

Iran är långt ifrån det enda landet som har hemlighållit kärntekniska program från FN:s atomenergiorgan IAEA. Nyligen avslöjades att Sydkorea i hemlighet anrikat uran och också Egypten har flera gånger brutit mot ickespridningsavtalet för kärnvapen. Men ingen av dessa länder har tagits i örat av IAEA på samma sätt som Iran, säger Said Mahmoudi.

”Lönar sig inte”
Iran känner sig utpekat och hotat och i samtalen med EU försökte Iran därför förhandla till sig säkerhetsgarantier. Iran ville också ha bättre ekonomiska relationer med Europa och hjälp att komma med i världshandelsorganisationen WTO. Men inget av det har Iran fått gehör för, och det kan förklara varför landet nu ger upp samtalen, det lönar sig ändå inte tycker man i Tehran.

– Förhandlingarna gav i princip ingenting till Iran. I juli förra året när EU lade fram sitt förslag kommenterade Iran att det vara bara lördagsgodis. De menade att Europa inte hade tagit Irans krav på allvar, säger Said Mahmoudi.

Omvärlden misstror Irans avsikter i kärnfrågan eftersom Iran i 18 år hemlighöll att man anrikade uran, en process som är nödvändig för att framställe bränsle till kärnkraftsreaktorer men som också utgör ett led i utvecklingen av kärnvapen. Väst misstänker alltså att Iran vill skaffa kärnvapen medan Iran hävdar att urananrikningen bara har civila syften.

Iran samarbetar
Men sedan det hemliga programmet avslöjades för tre år sedan har Iran samarbetat, IAEA:s inspektörer har sedan dess inte vid något tillfälle kunnat visa att landet har brutit mot ickespridningsavtalet.

Dessutom har Iran under den här tiden och fram tills nyligen avstått från urananrikning, trots att landet har folkrätten på sin sida. Iran har faktiskt rätt att anrika uran, säger Said Mahmoudi, det måste vara utgångspunkten om framtida förhandlingar ska ha en chans.

– Man utgår ifrån avtalet och accepterar att landet har rätt att anrika uran, och kan därmed komma överens med landet på annat sätt, om man av olika skäl inte litar på landet, för att få Iran att självmant avstå ifrån anrikning av uran, säger Said Mahmoudi

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".