Gömmer sig igen efter nytt avslag

De flesta flyktingar som fått sina ärenden prövade på nytt med den tillfälliga asyllagen har fått uppehållstillstånd, men det finns också de som i flera år levt gömda och som nu åter får avslag.

Mario och hans familj till hör den här gruppen. De kommer från Latinamerika, och förbereder sig nu på att gå under jorden igen.

– Det första som vi tänker göra är att fortsätta med våra gömda liv. Vi ska kämpa så att vi orkar. Det innebär att vara inlåsta i lägenheten, att inte kunna prata för mycket, att inte prata med personer vi inte känner och att vara rädda för poliserna igen, berättar Mario.

Mario och hans fru kom till Sverige från Latinamerika för lite mer än fyra år sedan. Både Migrationsverket och Utlänningsnämnden har tidigare bedömt att familjen inte har asylskäl.

Gömda i tre år
Efter att ha nekats uppehållstillstånd gömde sig Mario och hans fru och deras son, som är född i Sverige, i ungefär tre år på olika hemliga adresser.

I höstas ansökte de som många andra gömda barnfamiljer enligt den tillfälliga asyllagen om att få stanna. Migrationsverket granskar inte asylskälen i den här prövningen, utan ser om det finns några hinder att skicka tillbaka en person, till exempel att landet inte är villigt att ta emot personen, eller om det kan anses humanitärt angeläget att låta familjen stanna.

Men Marios familj lever inte upp till de kravs som ställs, och deras snart fyraårige anses för liten för att ha fått anknytning till Sverige.

Man Mario tänker inte resa tillbaka, utan tänker gömma sig på nytt.

– Vi har inga alternativ.

Men ni har ju alternativet att resa tillbaka?

– Vi kan leva tillsammans här, och kämpa tillsammans. Men det är så jättejobbigt att bo i mitt land, säger Mario.

Tomas Eneroth som är socialförsäkringsutskottets ordförande var med och tog fram den tillfälliga asyllagen. Han säger att det är svårt att komma ifrån att en del gömmer sig på nytt.

– Vår ambition med den nya lagstiftningen var ju att de allra flesta barnfamiljer ska få stanna, men den formuleringen innebär också att alla inte får göra det eftersom det inte är en amnesti. Då finns alltid risken eller sannolikheten att några kanske väljer att vara gömda ytterligare ett tag, säger Tomas Eneroth.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".