Hedersrelaterat våld mot homosexuella kartläggs

Hedersrelaterat våld kartläggs just nu av Socialstyrelsen, dels mot flickor men också mot homosexuella som ibland tvingas förneka sin läggning för att slippa brutalitet från egna familjemedlemmar.

Kenan Yüksel arbetar med integrationsfrågor i Södertälje kommun och tycker att det är hög tid att debattera homofobin inom hederskulturen.

– Jag skulle nästan vilja säga att det är en icke-fråga, och det är långt ifrån att man har erkänt homosexualitet. De som har en homosexuell bakgrund är inte accepterade i en hederskultur helt enkelt. Det är i princip det värsta man kan göra, säger Kenan Yüksel.

”Drabbas dubbelt”
Att diskutera homosexualitet inom en hederskultur är som att svära i kyrkan, säger Kenan Yüksel, som själv har syriansk bakgrund och försöker lyfta frågan bland sina landsmän.

Han tycker att homosexuella drabbas dubbelt av det förtryck som råder inom en hederskultur.

– Om vi tar ett exempel med en homosexuell kvinna, så får hon för det första inte på något sätt leva ut sin sexualitet och för det andra inte leva ut den sexualitet, som hon egentligen bekänner sig till. På det viset är de dubbelt utsatta, säger han.

RFSL vittnar om problemen
Hur många homosexuella som utsätts för hedersrelaterat våld är inte klart, men att problemet finns kan RFSL vittna om.

När RFSL ordnar träffar för ungdomar med invandrarbakgrund, måste träffen hållas på en hemlig lokal i rädslan för repressalier. RFSL:s kuratorer kommer regelbundet i kontakt med utsatta ungdomar.

– Det var en ungdom som kom med sina föräldrar. Under samtalets gång så visade det sig att de var beväpnade, av rädsla för att de skulle träffa någon som var homosexuell. Fördomarna finns och de kan vara väldigt hårda och grova i vissa kulturer och familjer, säger Sören Andersson, ordförande för RFSL.

Kartläggning av hot och våld
I höstas fick Socialstyrelsen regeringens uppdrag att göra en ny kartläggning av hedersrelaterat hot och våld. Den nya kartläggningen ska förutom unga kvinnor även ta med utsatta män och personer som är utsatta på grund av sin sexuella läggning.

Kenan Yüksel vill att det ställs ökade krav på de organisationer och grupper där den hedersrelaterade homofobin förekommer, bland annat genom att villkora bidrag.

– Många av oss har flytt från ett förtryckarsamhälle. Oavsett vad religionen och de olika samfunden har för inställning så tycker jag att vi måste acceptera och respektera mänskliga rättigheter, säger Kenan Yüksel, som arbetar med integrationsfrågor i Södertälje kommun.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".