Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggjätte satsar på hyreslägenheter

Publicerat torsdag 19 januari 2006 kl 05.14
Ska bygga med hyresrätt.

Byggbolaget Skanska ska bygga minst 1 000 hyresrätter per år i städer där bostadsbristen är stor. Det är det statliga stödet till hyresrätter som gör det intressant för bolaget att satsa på hyreslägenheter.

Det senaste decenniet har det nästan bara byggts bostadsrättslägenheter i Sverige, men nu tänker Skanska delvis om.

Ett nybildat bolag, Skanska Hyresbostäder ska bygga och förvalta fastigheterna. Prefabrikation ska ge rimliga hyror, och det statligt stödet ger också lönsamhet för Skanska.

– Vi inriktar oss på att kunna bygga till rimliga byggkostnader så att vi ska komma i åtnjutande av de statliga subventioner som finns riktade mot hyresbostäder, säger Nils Olof Nilsson, VD i Skanska Hyresbostäder AB.

Så det statliga stödet ingår i ekvationen för lönsamhet?

– Det gör det.

Statens byggstöd till en hyreslägenhet är i dag omkring
200 000 kronor. Det här stödet vill regeringen fortsätta med även nästa mandatperiod.

Det är överraskande att Skanska nu satsar på hyreslägenheter.

Under hela 1990-talet har byggindustrin sagt att det var omöjligt att få lönsamhet i hyreshusen. Då byggdes nästan bara bostadsrätter till dem som hade råd.

Högre hyra i ny bostad
Från den 1 juli kan lönsamheten också påverkas av att regeringen vill låta hyrorna i nyproduktionen ligga högre än bruksvärdet under en tioårsperiod. Det är bra, tycker Skanska.

– Det initiativ som har tagits ifrån Mona Sahlin i frågan om att göra en överenskommelse med Hyresgästföreningen under en tioårsperiod ser vi som väldigt positivt. Det kommer säkerligen att främja produktionen av hyresrätter, säger Nils Olof Nilsson.

Skanska planerar att bygga 1 000 nya hyresrätter per år. Som jämförelse byggdes förra året 8 500 hyresrätter i hela Sverige.

Bygger där behov finns
Skanska ska bygga i storstäderna och på universitetsorterna. Det är där bostadsbristen är som störst. Första spadtaget i den här satsningen kan komma att tas redan till sommaren.

Lägenheterna ska ha hög standard men ändå rimliga hyror för att vara nyproduktion; mellan 6 800 och 8 700 för en lägenhet på 75 kvadratmeter, beroende på var huset byggs.

Skanska säger sig ha en långsiktig ambition. Därför vill man behålla och själv förvalta de nya hyreshusen.

Trygghet viktigt
Tryggheten är det absolut viktigaste i boendet, visar en rad undersökningar. Det finns med i Skanskas hyresboende.

– Detta kommer att vara ett boende med en hög kvalitet och en stor grad av trygghet. Varje lägenhet utrustas med både tvättmaskin och torktumlare. Även förrådet är inkluderat i lägenheten och det skapar också trygghet, säger Nils Olof Nilsson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".