Janjawid-milisen omringar de stora flyktinglägren i Darfur.

Afrikanska unionens trovärdighet prövas

Den Afrikanska unionen, AU, står inför sitt största dilemma hittills i sin korta historia, när det nu är dags att byta ordförandeland. På tur att leda AU står Sudan som därmed blir ansvarigt att lösa krisen och leda AU:s fredstyrka i Darfur i just Sudan.

Fortfarande omringar regeringsmilisen Janjawid de stora flyktinglägren där två miljoner människor sökt skydd, och fortfarande blockeras vägarna för hjälparbetare vars transporter utsätts för överfall, och fortfarande sker nattliga våldtäkter på flyktingar i Darfur.

Den 7 000 man starka fredstyrkan från Afrikanska unionen kan bara maktlöst se på när det som kallats ”näst intill folkmord” fortsätter efter två år av fruktlösa fredsansträngningar.

FN vill ta över
FN har förklarat att man nu vill ta över fredsoperationen, vilket AU godkänner. Det enda land som protesterar mot det är Sudan.

I helgen samlas statscheferna för 53 afrikanska länder i Sudans huvudstad Khartoum för AU:s stora möte, där en ny ordförande skall väljas efter Nigeria.

Sudans kandidatur stöds av länderna i Nordafrika samt Zimbabwe. Den enda öppna motståndaren är grannlandet Tchad, samt 50 olika organisationer som i ett brev till Afrikas ledare vädjat om att inte välja Sudan till att leda AU ett år framåt.

Har tre grundmål
Afrikanska unionen kom till efter modell från EU för att just främja fred och framsteg i Afrika. Det finns tre grundmål: hindra konflikter mellan nationer, hindra konflikter inom länder och värna om gott ledarskap och mänskliga rättigheter.

Alla dess punkter sätts nu på prov. Vad kommer AU att göra mot Etiopien och Eritrea som står på randen till ett gränskrig? Vad kommer AU att kräva av Sudan för att stoppa övergreppen i Darfur? Vågar någon afrikansk ledare kritisera Zimbabwe?

Mugabe kritiseras
Det finns en hemlighållen rapport från AU:s kommitté för mänskliga rättigheter där Mugabe för första gången kritiseras i Afrika. Den rapporten avfärdas av Zimbabwes regering, som sin vana trogen anklagar alla människorättsorganisationer för att vara finansierade av Storbritannien och USA, även AU:s egen kommitté.

Afrikanska Unionens trovärdighet sätts nu på prov i ett kritiskt vägval. Är det en ny kraftfull demokratisk organisation eller väljer AU, som så många gånger förr i Afrika, att hålla maktfullkomliga ledare om ryggen genom att välja en anklagad krigsförbrytarnation att leda AU ett år framåt?

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".