Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kan råka ut för smittat foder.

Nytt salmonellautbrott dyrt för uppfödare

Fyra skånska svingårdar har satts i karantän på grund av salmonella. Liksom vid det stora utbrottet i Östergötland för ett par år sedan är det är troligen via foder som gårdarna fått smittan. Jordbruksverket ska nu se över reglerna för fodertillverkningen.

En av de gårdar som nu drabbats är Bollerups naturbruks-gymnasium där Olle Nilsson är vd.

– Det har betytt en massa uppmärksamhet och merjobb. Men det innebär samtidigt att vi skärper de rutiner vi har, säger Olle Nilsson.

Katastrofala följder
Sommaren 2003 drabbades ett 50-tal gårdar i framför allt Östergötland av salmonella efter att de köpt smittat foder från Lantmännens fabrik i Norrköping.

Den gången blev följderna katastrofala med mängder av avlivade djur och en omfattande sanering av gårdarna som först nu, två och ett halvt år senare är avslutad.

Utbrottet i Skåne är betydligt mindre och inga djur har än så länge behövt avlivas, men även nu är det smittat foder som är orsaken. Jordbruksverkets foderexpert Stig Widell som på onsdagen besökte lantmännens foderfabrik i Åhus är bekymrad.

– Det är allvarligt. Det ska inte få komma så långt. Vi är medvetna om att råvaror som kommer in i landet och kanske handlas på andra sidan jordklotet innehåller salmonella. Men vi ska ha ett skyddsnät som är så pass finmaskigt att salmonella som finns i inkommande råvaror inte ska få finnas i utgående foderprodukter, säger han.

Importerad råvara
Vid utbrottet i Östergötland hade fodret värmebehandlats just för att undvika salmonella men i efterhand ändå smittats genom dåliga rutiner i fabriken. Den här gången rör det sig troligen om importerad obehandlat råvara.

Det var de obligatoriska kontrollerna som avslöjade smittan, men då var fodret redan utkört till ett antal gårdar. Det har lett till krav från flera håll på att allt foder borde värmebehandlas döda alla bakterier, vilket även Stig Widell menar kan vara befogat nu.

– Jag räknar med att det kan få en rad konsekvenser, bland annat ändrade rutiner, kanske ändrad lagstiftning. Vi kommer att titta på det här när utredningen av det här utbrottet är färdig.

Innebär högre kostnader
Tuffare regler medför även högre kostnader för gris-uppfödarna som redan är hårt konkurrensutsatta, medger Stig Widell.

– I ett pressat läge så räknar ju alla producenter på sina foderkostnader men det är väl sådant som man får börja värdera och väga för- mot nackdelar. Det här utbrottet blir inte billigt, säger Stig Widell på Jordbruksverket.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Sabina Fabrizi, SR Kristianstad
sabina.fabrizi@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".