Rusch efter olja och gas nära Wien

Det höga oljepriset har lett till att små oljefyndigheter numera är lönsamma att explotera. I Österrike är det nu gas- och oljerusch utanför Wien. Där ligger det största gas- och oljefältet i Centraleuropa.

– Vi vet att det finns gas under oss. Hur mycket varken får eller kan jag säga, men att det lönar sig att exploatera källan är klart, säger Hildegaard Nörmann.

Hon har tidigare arbetat som borrledare i Nigeria och i öknar i Mellanöstern. Nu jobbar hon på oljerigg T 5 på oljefält Strasshof, 30 kilometer nordost om huvudstaden Wien.

– Oljepriset har rusat i höjden. Det gör att även små fynd är lönsamma att exploatera, säger hon.

Med ett 50-tal små olje- och gasfält, som täcker en tiondel av Österrikes behov, är landet långt ifrån ett Opec-land.

Det rör sig inte om några stora mängde, men det österrikiska halvstatliga oljebolaget OMV är känt för sin teknik. Här kramas de sista dropparna ur varje källa.

– Av tio liter som vi pumpar upp är en liter olja. Resten är vatten, säger bolagets chef Reinhart Samhaber. Med ett oljepris på 50-60 dollar blir det ändå lönsamt.

Nu borrar man efter nya fynd, och tror att man kan öka produktionen på slätten utanför Wien med 25 procent de närmsta åren.

Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".