Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegången om Hallundarånet inledd

Publicerat torsdag 19 januari 2006 kl 11.37
Ett tiotal bilar sattes i brand i samband med rånet.

Uppdaterad 16:45
På torsdagen inleddes rättegången mot de fem män som står åtalade för värdetransportrånet i Hallunda söder om Stockholm. Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt under stort säkerhetspådrag. Alla fem åtalade nekar till rånet.

Åtalet var mycket noggrant planerat enligt åklagaren Nils Lundberg.

– Genom de telefonanalyser som vi har gjort kan vi konstatera att den här värdetransporten var bevakad av gärningsmännen. Det här var ingen lyckträff, man hade kontroll på transporten redan i Akalla, säger Nils Lundberg.

Sambandscentral
Det var den 29 augusti som rånare med automatvapen stoppade en av Securitas värdetransportbilar vid påfarten till E4 i Hallunda. De sprängde bilen, stal värdekassetter och satte ett tiotal bilar i brand.

Enligt åklagaren har ett tiotal mobiltelefoner ingått i en sambandscentral som haft kontakt med de inblandade och samordnat alla aktiviteter.

Bilar brändes, rökfacklor tändes och vägar spärrades av med fotanglar, allt för att försvåra för polisen och säkra rånarnas flyktväg.

20 inblandade
Minst ett 20-tal gärningsmän ska ha varit inblandade enligt åklagaren och i dag var det fem män mellan 20 och 27 år som satt på de åtalades bänk. Bara tre av dem är enligt åtalet direkt inblandade i rånet. Samtliga nekar.

Genom sina advokater förklarade de att de inte har något med rånet att göra. På fredagen ska de förhöras närmare.

Den fjärde åtalade ska ha väntat i en flyktbil och den femte ska ha förvarat en del av rånbytet.

Ett telefonsamtal mellan de två den 9 september som polisen avlyssnade visar att de efter att ha sett om rånet på tv-programmet Efterlyst var oroliga att polisen var ute efter dem.

Totalt fanns 73 miljoner kronor i värdetransportbilen. Rånarna kom över cirka 15 miljoner, pengar som inte återfunnits.

Väktare vittnade
Vid rättegången fick de båda väktarna redogöra för hur rånet gick till. De stoppades av två bilar, som körde in framför värdetransporten, stannade, och ur klev två maskerade män.

– Den första personen som kliver ur med väskan ser väldigt professionell ut. Han kan det här, medan den andre som kliver ur med automatvapnet ger ett betydligt mer nervöst intryck. Han står och rycker i sin rånarluva som sitter på trekvart och då siktar han mig i ansiktet med automatvapnet. Jag kände panik, berättade den ene väktaren.

Båda väktarna har fått krishjälp för att bearbeta vad de varit med om. De hotades med vapen och när de lämnade värdetransporten sprängdes den.

Rånarna var maskerade och väktarna kunde inte peka ut någon skyldig bland de fem män som står inför rätta.

Bevisen mot de fem är framför allt vittnesmål och analyser av mobilsamtal. En av de greps också strax efter rånet på motorcykel i rånarkläder.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".