Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpta regler för stormvirke efter Gudrun

Publicerat torsdag 19 januari 2006 kl 12.04

Oron för svåra insektsangrepp gör att Skogstyrelsen skärper reglerna för virkesförvaring i skogen för att minska risken för angrepp från den fruktade granbarkborren.

Trots att uppröjningsarbetet efter stormen Gudrun gått snabbare än väntat riskerar virke bli liggande.

– Vi gör bedömningen att om vi inte gör det så kommer vi att få stora problem med granbarkborrar, som tar död på levande skog från 2007 och framåt. Vi måste få bort det kvarvarande virket i skogen så att det inte granbarkborrarna kan föröka sig en sommar till, säger Tomas Thuresson, som är chef för skogsskötseln på Skogstyrelsen.

Är det nödvändigt med tanke på att det gått bättre än väntat att få ut virket från skogen?

– Det har gått betydligt bättre än väntat, men det är ändå nödvändigt eftersom det trots att det gått bra ändå är väldigt mycket virke kvar i skogen, säger han.

Efter stormen för ett år sedan lättade Skogstyrelsen på reglerna kring hur länge virket får ligga i skogen, eftersom skogsägarna hade svårt att hinna med att röja upp.

Ny skärpning
Nu skärps reglerna så att det till och med blir hårdare än före stormen.

Mängden stormfällda eller avverkade träd, som får ligga kvar i skogen, minskas från fem till tre kubikmeter per hektar.

Sista datum för när allt virke ska vara bortkört eller på annat sätt skyddats mot angrepp tidigareläggs till den 15 juli istället för den första augusti.

Orsaken är rädslan för ett enormt angrepp av insekter som skulle få stora ekonomiska konsekvenser.

Öka pressen
Redan nu är den största delen av den stormskadade skogen omhändertagen, men Skogstyrelsen vill sätta en extra press på markägarna.

Tomas Thuresson menar att de bör klara av de nya hårdare reglerna.

– Nu finns det både maskiner och personal tillgängliga för att få ut virket. Det är viktigt att det görs så seriöst som möjligt för att undvika problem, säger Tomas Thuresson på Skogstyrelsen.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".