Fem ministrar kallas till tsunamiförhör

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, har nu kommit överens om att kalla tolv personer till utfrågningar om regeringens hantering av flodvågskatastrofen.

– Vi har haft långa diskussioner för att kunna komma fram till de personer som vi vill fråga ut. Vi har sagt att detta är namn som vi gemensamt kan acceptera. Vi ska också ställa gemensamma frågor, som kan komma att innebära att vi därefter kan komma att kalla några ytterligare personer. Det vet vi inte förrän vi har svaret på de skriftliga frågorna, säger Göran Lennmarker, moderat ordförande i KU.

Det krävdes mycket tid för utskottet att enas om vilka personer som ska kallas till utfrågningarna.

Krympt lista
Den borgerliga oppositionen vill ha så många som möjligt. Det fanns en lista på 24 namn, men socialdemokraterna ville ha betydligt färre.

Till slut blev det en kompromiss på tolv personer, varav fem ministrar. Förutom Persson och Freivalds kallas också vårdminister Ylva Johansson, försvarsminister Leni Björklund och biståndsminister Carin Jämtin.

Bland de övriga finns kabinettsekretere Hans Dahlgren och statssekreterare Lars Danielsson.

I februari
Utfrågningarna kommer att pågå i februari.

Utskottets vice ordförande, socialdemokraten Göran Magnusson, vill tona ned förväntningarna på vad som kommer att komma fram.

– Jag hoppas att utfrågningarna klarlägger och att svenska folket har ett intresse av att titta på det. Samtidigt ska man vara klar över att det inte fungerade väl inte är någon nyhet. Frågan är hur mycket nytt material som kommer att komma fram. Jag tror inte att det blir så mycket, säger Göran Magnusson, socialdemokrat och vice ordförande i konstitutionsutskottet.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".