Stor flygaffär i Indien

I Indien genomfördes på torsdagen den största affären i landets flyghistoria, när privata flygbolaget Jet Airways köpte en mindre konkurrent

Affären sker mot bakgrund av en explosiv tillväxt av flygtrafiken i Indien.

Det är privata Jet Airways som köpte konkurrenten Sahara Airlines för 500 miljoner dollar. Därmed blir Jet Airways Indiens största flygbolag med 79 flygplan, större än de båda statliga Air India och Indian Airlines.

Under det här året väntas Indien ha uppemot 15 flygbolag, biljettpriserna pressas, och allt fler vanliga indier har råd att flyga. Men de låga priserna gör att en del av de nya flygbolagen kämpar med lönsamheten.

Indien är idag en av de snabbast växande marknaderna för flygplan, förra året beställde indiska flygbolag runt 150 nya flygplan från Airbus och Boeing, för över 13 miljarder dollar.

Jet Airways trafikerar redan en del asiatiska destinationer utanför Indien, och planerar att snart börja flyga också till London och New York. Bolaget strävar efter att hålla världsklass i fråga om nya plan och service ombord och har fått flera internationella utmärkelser. En del av bolagets ledning kommer från Singapore Airlines.

Inom fyra år väntas antalet flygplassarare i Indien mer än fördubblas från 20 miljoner per år. Men redan är många av landets flygplatser hårt överbelastade, med timslånga köer för incheckning och trängsel i luftrummet. De båda viktigaste flygplatserna i New Delhi och Mumbai, byggdes på 50-talet och är i bedrövligt skick. Planer på att privatisera flygplatserna och låta utländska företag bygga nya har diskuterats i åratal, men politiskt käbbel har gjort att det fortfarande inte finns några beslut om nya flygplatser.

Nils Horner, New Delhi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".