Halonen och O'Brien.

Jämnt inför finska presidentvalet trots oväntad draghjälp för Halonen

I Finland skärps striden mellan Tarja Halonen och utmanaren Sauli Niinistö inför president-valets slutomgång. Den första mätningen visar ett över-raskande jämnt resultat och nu går den amerikanska tv-stjärnan Conan O’Brien öppet in i kampanjen på Halonens sida.

Ett par gånger på senaste tid har O’Brien i sin populära kvällsshow visat att de är ”lika som bär”:

Rödhårige Conan O’Brien sätter på sig ett par glasögon, anlägger en bedjande blick, och vips, han är Tarja Halonen. Häromkvällen gjorde han det igen.

– Det är kul att se ut som ett utländskt statsöverhuvud och därför vill jag att Tarja Halonen skall vinna presidentvalet, sade han i programmet. 

Reklam på låtsasfinska
Så när Conan O’Briens show sänds i finländsk tv på fredag kväll bjuds tv-tittarna bland annat på en reklamspot med tre pimplare på isen på någon skogssjö, en av dem O’Brien själv. På finska eller nästan finska utgjuter de sig över Halonens förträfflighet.

Valaffischer med Conan O’Brien lär också komma. Om sedan draghjälpen från USA räcker för seger åt Tarja Halonen om tio dar är en annan sak.

På torsdagen kom den första opinionsmätningen i tidningen Helsingin Sanomat. Den ger socialdemokraternas och vänsterns Halonen 53 procent och moderaten Sauli Niinistö 47. Knappare marginaler än de flesta hade väntat.

Mindre marginaler än väntat
Finlands väljare är till största delen borgerliga. Skulle det visa sig att nästan alla av dem som i första omgången valde andra nu utslagna kandidater sluter upp bakom Niinistö kan det verkligen bli en match.

Conan O’Briens biståndsinsats från andra sidan Atlanten kanske visar sig behövligare än Halonens kampanjmakare anade. Han drar på för fullt för att få henne vald.

Två dueller i etermedierna har man hunnit med, fler ska det bli. Och Finlands förhållande till Nato i framtiden är den sakfråga som hittills tagit mest plats.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".