Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen överkörd om högskolan

Miljöpartiet och de borgerliga har enats om flera ändringar i högskolepropositionen, och kör därmed återigen över regeringen i utbildningspolitiken. Även i fortsättningen ska en magisterexamen kräva 80 poäng i ett ämne och utbildningen på de tekniska högskolorna förlängs.

Sten Tolgfors tycker att regeringen misslyckats rejält på utbildningsområdet.

– Det är ett mönster att vi borgerliga, nu tillsammans med miljöpartiet, får driva regeringen framför oss. Det är inte längre regeringen som utvecklar svensk utbildningspolitik, säger moderaten Sten Tolgfors.

Mp och de borgerliga överens
I nästa vecka beslutar riksdagens utbildningsutskott om högskolepropositionen. De borgerliga och miljöpartiet är överens om att en kandidatexamen även i fortsättningen ska kräva 60 poäng i ett ämne och en magisterexamen 80, medan regeringen vill öppna för bredare ämneskombinationer.

Miljöpartiets Mikaela Valtersson är glad för ändringarna.

– Det är ett antal ändringar där vi stärker kvaliteten på högskolan och gör reformen bättre. Till exempel genom att ställa krav på att en kandidat- eller magisterexamen verkligen ska ha ett fördjupande huvudämne.

Partierna vill också stoppa att en doktorandutbildning bara ska vara tre år om den kombineras med den nya femåriga mastersutbildningen. Normalt ska den även i fortsättningen vara fyra år.

– Dagens svenska doktorander håller en väldigt hög nivå, det har vi anledning att vara stolta över. Det skulle vara synd att urholka det, säger Ulf Nilsson, folkpartiet.

Tydliga regler för civilekonomexamen
De fem partierna vill också sätta upp tydliga för regler för hur mycket som måste ingå i en civilekonomexamen. En civilingenjörsutbildning ska som i många andra länder vara fem år i stället för fyra och ett halvt, liksom arkitektutbildningen.

Dessutom vill partierna avskaffa den så kallade 25:4-reglen, att den som är 25 år och arbetat i fyra år ska ha högskolebehörighet, bara den har godkänt i svenska och engelska. 

När det gäller att komma in på en högskoleutbildning vill partierna att gymnasieämnen som är viktiga ska kunna ges större tyngd vid antagningen.

Regeringen får nu bita i det sura äpplet och acceptera ändringar i sin proposition, alternativt dra tillbaka den, eller på mötet i nästa vecka ställa sig bakom majoritetens förslag.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".