Krav på krafttag mot skolket i Uppsala

Skolket vid gymnasieskolorna i Uppsala kommun är ett allvarligt problem, säger Skolverket i ett kritisk rapport. Kommunen måste omedelbart vidta åtgärder.

– Antingen är man trött eller så orkar man inte gå på lektionerna. Lärarna är jobbiga eller så har man inte gjort sina läxor. Då är det jobbigt att gå på lektionerna, säger Emina Kamrovic i Lundellska skolan i Uppsala.

Vad säger lärarna då?

– Det säger inte så mycket förrän i slutet av terminen, säger hon.

Gymnasieelever som skolkar riskerar indraget studiebidrag.

Ändå är skolket i Uppsalas gymnasieskolor så omfattande att Skolverket betecknar det som ett allvarligt problem. Kommunen måste omedelbart vidta åtgärder.

Fikar istället
Enligt rapporten talar både elever och lärare vid flera skolor skämtsamt om skolornas ”Kaféprogram”. Det är grupper av elever som sitter kvar i skolornas fik istället för att gå på lektionerna.

Eleverna säger att de vuxna inte verkar bry sig och frånvaron inte får några konsekvenser.

Dåliga scheman är ett annat skäl till skolket. Eleverna kan ha lektioner på förmiddagen och sedan ha flera timmar ledigt, för att sedan ha en lektion sent på eftermiddagen. Den lektionen struntar en del i.

Inga pengar till vuxenstöd
Rektor Gunilla Stenkula på Lundellska skolan är medveten om problemen. Hon skulle vilja ha en vuxen som pratade med eleverna, men saknar resurser.

– Vi har inte pengarna till det, säger Gunilla Stenkula.

Enligt Skolverket är en orsak att schemat ser konstigt ut med stora hål mitt på dagen. Varför är det så?

– Det beror på att många skolor är trångbodda och det är ett svårt pussel att få ihop lektioner och lokaler, säger Gunilla Stenkula.

Jonas Alsgren, SR Uppland
jonas.alsgren@sr.se
Lisa Helgesson, SR Uppland
lisa.helgesson@sr.se
Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".