Varg kan få jagas för att skydda hundar.

Regeringen öppnar för jakt på varg

Tamdjursägare ska få skjuta rovdjur som tagit sig in i ett hägn med exempelvis kor eller får. Betydligt mer kontroversiellt är att regeringen nu öppnar för en framtida jakt, som innebär att man kan skydda hundar i skogen mot rovdjur.

Regeringen beslutade idag om den aviserade ändringen i jaktförordningen. Ändringen innebär att det inte som tidigare krävs att rovdjuret redan har angripit ett tamdjur.

Den kontroversiella delen gäller jakt för att skydda hundar och boskap som betar utanför ett hägn, till exempel vid den fäboddrift som fortfarande finns kvar i Sverige. Tanken är att sådan jakt ska kunna bedrivas som försök i vissa områden.

Regionalt försök
– Vi planerar nu ett regionalt försök inom de särskilt rovdjurstäta områdena, där vi ska ge ett större ansvar till den som äger tamdjur eller som är hundägare, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Vad ser du för risker för missbruk i det sammanhanget?

– Det kan alltid finnas risker för missbruk. Därför gäller det att vara tydlig och strikt när man genomför de här försöken, och också ha en uppföljning, säger Ann-Christin Nykvist.

Framför allt är det varg som angriper hundar, och det ligger då närmast till hands att försöket skulle beröra Dalarna och Värmland, som har den tätaste vargförekomsten.

Norge har i betydligt större utsträckning än i Sverige tamdjur fritt betande i skogen. Där har man med den grunden kraftigt decimerat sin vargstam.

Oklart hur försöket ska se ut
Hur försöket i Sverige ska organiseras praktiskt är ännu inte klart, till exempel om hunden eller boskapen ska vara under aktivt angrepp eller om man får skjuta i preventivt syfte.

– Exakt hur det här systemet ska se ut, det är jag inte beredd att berätta om idag. Men jag räknar med att jag inom en snar framtid kan återkomma med de konkreta reglerna, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Regeringen tillsatte idag också en utredning om rovdjurs-stammarnas utveckling och den framtida rovdjurspolitiken. Den ska ledas av förre LRF-ordföranden Hans Jonsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".