Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dom i mordhärva kring biståndspengar

På fredagen väntas domen falla mot mannen som för drygt fem år sedan organiserade mordet på den moçambikiske journalisten Carlos Cardoso. Mordet har en direkt koppling till Sverige. Cardoso mördades efter att ha påtalat en misstänkt svindel där svenska biståndspengar i Moçambique var inblandade.

För åtta år sedan, 1998, slog Carlos Cardoso larm i sitt nyhetsbrev i Moçambique. I kanten av en banksvindel som han undersökte förekom skumma importaffärer som finansierades med statliga lån. Lånen var bland annat biståndspengar från Sverige.

I ett fall hade det importerats en begagnad skruvfabrik från Portugal för tolv miljoner kronor av de svenska pengarna. Men Carlos Cardoso hann aldrig få sina misstankar bekräftade innan han i november 2000 mördades med åtta skott från en automatkarbin.

Gangster låg bakom
Mördarna greps, och så småningom också mannen som skulle ha organiserat mordet, en ökänd gangster som går under smeknamnet Anibalzinho.

Tre år efter mordet på Cardoso tvingades Norge, Schweiz och Sverige efter starka påtryckningar utifrån till slut hyra in en revisionsfirma för utreda de misstänkta biståndsaffärerna. Revisionsfirman kom med sin slutrapport i december förra året, och den är förödande.

Den begagnade skruvfabriken som köpts in från Portugal för tolv miljoner kronor av det svenska anslaget hade på tio år inte producerat en enda skruv. Den hade inte ens monterats ihop. Den var skrot.

Köpte egen fabrik
Det visade sig att den portugisiske affärsman som fått låna biståndspengarna för att köpa och importera skruvfabriken hade köpt fabriken av sig själv i Portugal. Fabriken var skrot redan då. Det verkliga värdet var bara en bråkdel av priset på tolv miljoner kronor.

Lånet har aldrig betalats tillbaka och affärsmannen lever i dag ett välbeställt och ostört liv i Portugal.

Det anses allmänt att gangstern Anibalzinho, som organiserade mordet på Carlos Cardoso, gjorde det på uppdrag av folk som har anknytning till den politiska eliten i Moçambique. Men det har aldrig bevisats.

Flydde två gånger
Anibalzinho har två gånger tillåtits att fly från fängelset där han suttit inlåst, den ena gången efter att tre lås låsts upp med olika nycklar. Nu är det meningen att han, efter alla turer i det moçambikiska rättssystemet, till slut ska få sitt straff.

Moçambique får varje år nästan 500 miljoner kronor i bistånd från Sverige. En stor del av pengarna går direkt in i landets budget och har bland annat använts för att täcka förlusterna i banksvindeln som Carlos Cardoso försökte utreda.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".