Ingen höjd flyktingpeng till kommunerna

Det kommer att behövas omkring 13 000 extra introduktionsplatser i år för dem som har fått uppehållstillstånd enligt den tillfälliga utlänningslagen som började gälla höstas. Den bedömningen gör Integrationsverket. Men någon generellt höjd ersättning till kommunerna är regeringen inte beredd till.

– Vi kommer att ge de schabloner som vi har gett tidigare, men vi har också avsatt medel för extraordinarie ersättningar. Om människor har en besvärlig social situation, har kommunerna rätt att få mer pengar, säger integrationsminister Jens Orback.

Det blir 30 miljoner kronor att fördela i extra stöd till kommunerna, men ingen generell höjd statlig ersättning, när det kommer att behövas 13 000 extra introduktionsplatser. Det handlar om exempelvis boende, barnomsorg och språkundervisning till dem som har fått uppehållstillstånd enligt den tillfälliga utlänningslagen som började gälla i november 2005.

Reepalu kritisk
Men Ilmar Reepalu, ordförande i Svenska kommunförbundet, anser att dagens ersättningssystem är alldeles för lågt. Han är besviken över Jens Orbacks besked.

– Staten har själv via Statskontoret räknat fram att ersättningen ligger på 15 procents underfinansiering, men man kan självklart göra det här med individuell prövning, även om det blir administrativt krångligare att göra på det sättet, säger Ilmar Reepalu.

I ett första steg har Integrationsverket vänt sig till de 133 kommuner som redan har ett avtal med verket om att ta emot flyktingar, men på Integrationsverket befarar man att många kommuner inte kommer att anse sig kunna ta emot fler flyktingar än kommunerna redan gör.

Bostadsbrist hinder
I stället för mer pengar till kommunerna uppmanar Jens Orback till solidaritet. Han uppmanar kommuner som Danderyd som inte tar emot några flyktingar alls nu att göra det. Danderyd är berett att ta emot omkring 10 flyktingar, men knappast 90 som Integrationsverket tycker. Kommunen hänvisar till brist på bostäder och det gör många andra kommuner också.

I jämtländska Strömsund låter det däremot annorlunda.

– Det är snarare positivt för vår kommun. Vi har skolor och bostäder och vi har bra dagis, så jag ser inga som helst problem med det, säger Inger Vigren, socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktige.

Stora krav på kommunen
Ronneby i Blekinge har redan börjat ta emot människor som har fått uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen. Bostäder saknas inte, men fler än vanligt av de nyanlända har såväl psykiska som fysiska problem, säger Göran Frid som är ansvarig för flyktingmottagningen i Ronneby.

– Det ställer stora krav på att kommunen hanterar det här, att man har tillräckliga resurser i skola och inom kommunens omsorgsverksamhet när det gäller personer med funktionshinder och så vidare, säger Göran Frid.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".