Både guldkant och vardag med plusjobb

Nu börjar den stora satsningen på så kallade plusjobb. 20 000 personer som gått arbetslösa i minst två år ska anställas inom det offentliga. Men vad det ska bli för arbetsuppgifter tolkas mycket olika av landets kommuner. Det visar en enkät som Ekot och P1-programmet Pengar har gjort.

I exempelvis Bjuv i Skåne kommer plusjobbarna att kunna göra samma arbetsuppgifter som den ordinarie personalen.

– Man ska kunna ta vilka arbetsuppgifter som helst inom den ordinarie verksamheten. Vi är överens med Kommunal om att ingen arbetsuppgift är förbjuden utifrån att man är plusjobbare, säger Kenneth Emmanuelsson, personalchef i Bjuvs kommun.

Promenader och parkskötsel
De plusjobbare som ska börja i kommunerna ska göra guldkantsuppgifter, som Kenneth Emmanuelsson i Bjuv kallar det. Det innebär sådant som kommunen tidigare inte haft resurser till och som höjer servicenivån. Plusjobbare kan till exempel gå på promenader med de äldre, jobba med parkskötsel eller vara en extra resurs på skolor och fritidshem.

Nästan varannan kommun, resonerar som Bjuv och svarar på enkäten att plusjobbarna kommer att utföra samma arbetsuppgifter som ordinarie personal utför idag.

Men så resonerar inte alla. Nästan 4 av 10 kommuner svarar tvärtom att få eller inga av plusjobbarna kommer att få arbetsuppgifter som ordinarie personal utför.

Färre vikarier
Trots att det inte är meningen att plusjobben ska tränga undan riktiga jobb, svarar 15 av de 238 kommuner som svarat på enkäten att behovet av vikarier kommer att minska. Statliga Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson tror att plusjobben kommer att tränga undan andra jobb.

– Om det kommer till tusen personer i sysselsättningsåtgärder, räknar vi med att det på kort sikt tränger ut annan sysselsättning för upp till 500. På lång sikt är undanträngningen mindre, säger Ingemar Hansson.

Jonas Ohlin (P1 Pengar)
jonas.ohlin@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".