Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Företag missbrukar rätten att överklaga

Allt fler företag är missnöjda med den offentliga upphandlingen. År 2000 överklagades 153 upphandlingar till länsrätterna, förra året överklagades 1 280 fall.

Juristen Gösta Westring har arbetat som rådgivare för upphandling vid Världsbanken och han anser att överklagandet har blivit ett missbruk där företag medvetet försöker sabotera upphandling i offentlig regi.

– Det som man skulle kunna beskriva som ett missbruk är att konkurrenterna om ett visst avtal dröjer med att anmärka på till exempel de tekniska specifikationerna, som är kända sedan kanske i mars, men man dröjer med att klaga på dem till i augusti, när resultatet av tävlingen kungörs av myndigheten och konkurrenten i fråga kanske märker att han inte har vunnit.

– Då skulle man kunna beskriva det som en obstruktion att anmärkningar beträffande de tekniska specifikationerna kommer i detta sena läge, säger Gösta Westring.

Käppar i hjulet
Att överklaga en upphandling ser ut att ha blivit en metod sätta käppar i hjulet för en konkurrent, eller stärka sin position. Ett fall som ligger nära till hands är upphandlingen inför trängselavgiftförsöket i Stockholm.

Förra året upphandlades varor och tjänster för 500 miljarder kronor i offentlig regi. Och att det här blivit allt viktigare för många företag visar inte minst den lavinartade ökningen av överklaganden.

Men Gösta Westring, som jobbat med Världsbankens skärpta upphandlingsregler, anser att reglerna för upphandling i Sverige inte fungerar.

Varannan avvisas
Hälften av dem som överklagar avvisas bara för att anmälan kommit in för sent. Ett annat problem är att länsrätterna och den högre instansen, Kammarrätten, ofta har helt olika uppfattning om huruvida upphandlingen gått rätt till, säger Gösta Westring.

– Det är inte bra att det är som det är, att ett stort antal administrativa domstolar kommer fram till motsägande slutsatser, säger Gösta Westring.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".