Motorolas vinst ökade

Motorola som är världens näst största mobiltelefontillverkare har kommit med sin rapport för fjärde kvartalet.
Vinsten steg men aktien sjönk.

Motorola ökade sin vinst med 86 procent jämfört med samma kvartal för ett år sedan. Vinsten för fjärde kvartalet blev 9,6 miljarder kronor. Försäljningen steg med 18 procent och bolaget tillverkade 44,7 miljoner mobiltelefoner som var nytt rekord. Motorola har med ny företagsledning helt ändrat profil från ett av de gråaste i branschen till trend ledande.

Populära telefoner
Särskilt de tunna Razr telefonerna har blivit populära och i år lanserades den första Ipod-liknande mobiltelefonen samarbete med Apple. Men den blev en besvikelse på grund av alltför låg minneskapacitet för musiknedladdningen. Motorola har åter börjat ta risker efter några års försiktighet sedan man gjort miljardförluster på ett havererat satellittelefonprojekt Men trots tillverkningsrekord och löfte om nya satsningar i Kina där man förlorat mark så var marknaden inte nöjd. Förväntningarna var högre och aktiekursen sjönk med 7 procent i efterbörshandeln.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".