Fredagens dom anses principiellt viktig. Foto: Peter Öberg/SR.

Samebyar vann strid om renbete

Uppdaterad 17:38
Tre samebyar vann på fredagen i Umeå tingsrätt över 120 markägare i Nordmaling i ett mål om renbete. Domen anses principiellt viktig eftersom renarnas vinterbete längs större delen av kusten i norra Norrland skulle kunna äventyras.

Umeå tingsrätt var välbesökt när domen kom. Det blev både glädjeyttringar och kritik. En av de berörda kvinnorna ringde på sin mobiltelefon till anhöriga.

– Vet du, Samuel, vi vann! Jo, vi gjorde det, vi vann. Säg det till pappa!

Markägarna har ifrågasatt renägarnas rätt att låta sina djur beta på deras mark. Dagens dom ger samebyarna rätt. Det här var den tredje rättegången om renägande samers rätt att låta sina djur utnyttja andras mark för bete.

Ont om dokument
Renägarna har hävdat att de har rätt att låta renarna beta på privat mark i Nordmaling, och menar att detta gjorts av urminnes hävd.

Men detta har varit svårt att bevisa. Bevisbördan har nämligen legat på renägarna.  Det är ont om historiska dokument som styrker deras rätt.

Men Umeå tingsrätt anser att det har lämnats åtskilliga uppgifter om renskötsel i Nordmaling, som med frekvens och omfattning överstiger vad fastighetsägarna har vitsordat. 

Skog skadas
Markägarna å sin sida har stått maktlösa och sett hur renhjordarna gått hårt åt deras skogsplanteringar. Markägarna hävdar att det inte finns några dokument som styrker den urminnes hävden, och att det inte har förekommit renbete i Nordmaling förrän i modern tid.  

Bert Hägglund är en av markägarna som berörs av fredagens dom.

– Det är väldigt märkligt, tycker vi. Vi känner inte till att det har varit någon renskötsel hör förrän man började bila ner renar på 1970-talet. Det verkar som om det har gett gott intryck på rätten och att de anser att man tydligen ska kunna fortsätta med det, säger Bert Hägglund. 

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".