Frankrike berett att använda kärnvapen

Frankrike är berett att använda sina kärnvapen mot länder som genomför terroristattacker. Det har president Jacques Chirac sagt. Många experter tolkar hotet som riktat mot Iran.

Under alla omständigheter innebär det en viktig förändring av Frankrikes kärnvapenstrategi.

Chirac framträdde inför marinofficerare och hans tal presenterades som en rutinmässig översyn av Frankrikes kärnvapendoktrin, något som görs var femte år.

En ny kärnvapendoktrin
Men så rutinmässigt var det inte. För första gången sa Chirac, visserligen inlindat, att kärnvapen kan användas mot länder som använder terrormetoder mot Frankrike.

Tidigare har den officiella doktrinen varit vagare, kärnvapen skulle användas när mycket stora nationella värden står på spel, det skulle visserligen ha kunnat vara en terrorattack men nu, för första gången alltså, säger president Chirac det rent ut.

Många experter tolkade varningen som riktad till de styrande i Iran, men det är något är något som man från officiellt håll i Frankrike avvisar.

Klart är i varje fall att man i Frankrike tar terrorhotet i största allmänhet på största allvar. De nya tongångarna från Chirac är mycket snarlika de förändringar som har genomförts i kärnvapendoktrinen i USA. Där har man lämnat tesen att kärnvapen är ett domedagsvapen som bara ska användas som avskräckning.

Ett tveeggat vapen
Även Chirac talade om att Frankrikes kärnvapenstyrkor förändrats så att de lättare kan användas utan att skapa gigantisk förstörelse.

Men att på det sättet sänka kärnvapentröskeln är ett tveeggat vapen om man till exempel vill övertyga länder som Iran om att avstå från atombomber – varje antydan om att de verkligen är användbara i en krigssituation bara ökar frestelsen för regionala stormakter att skaffa kärnvapen.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".