Militanta grupper vill stoppa valet. Foto: Christer Fridén/SR.

Anarki gynnar Hamas i palestinska valet

Laglöshet och kaos i Gazaremsan kan gynna det militanta, islamistiska Hamas i det palestinska parlamentsvalet. Den Fatahstyrda palestinska myndigheten har misslyckats att upprätthålla lag och ordning efter det israeliska uttåget i höstas.

– Den palestinska myndigheten har gjort stora misstag, säjer Raji Sourani som leder det palestinska centret för mänskliga rättigheter i Gaza.

– Istället för att slå till, gripa, undersöka och åtala, förhandlar myndigheterna med dem som ockuperar, kidnappar och gör livet surt för folk. Alla vet vilka de är, men ingen ingriper, fortsätter Sourani.

Vill stoppa valet
De som håller på med det här är inte många, men de vill skapa kaos, för att få en ursäkt att fördröja eller stoppa parlamentsvalet i nästa vecka.

Det här är bland annat grupper som har levt livets glada dagar under det korrumperade Fatah-styret och nu fruktar att Hamas kommer att ta över och därmed sätta stopp för sötebrödsdagarna.

Anarki och laglöshet
Men där finns också interna klanstrider som leder till våldsamma utbrott och bidrar till laglösheten.

Anarkin och kidnappningar av utlänningar i Gaza har gjort att nästan alla hjälporganisationer, internationella myndigheter och flera valövervakare har lämnat området.

Men är en valseger för det terroriststämplade Hamas den rätta medicinen mot kaoset i Gaza?

– Vare sig vi gillar dem eller inte så är de en del av oss. Och de håller på att förändras och jag är säker att på att de inne i systemet kommer att vara helt annorlunda än när de är utanför. Hamas vet vad realpolitik kommer att kräva av dem, säger Raji Sourani och drar paralleller med IRA och Nordirlandkonflikten.

Christer Fridén, Gaza
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".