Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2
Irma Rosenberg.

Väntad höjning av reporäntan

Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 1,75 procent. Vice riksbankschef Irma Rosenberg motiverar höjningen med bland annat att Sverige har en god tillväxt.

– Sverige har en god tillväxt, vi räknar med en stark utveckling framöver, resursutnyttjandet kommer att stiga, inflationen kommer att glida uppåt, den är linje med målet enligt den bedömning vi gör i tvåårsperspektivet och det förutsätter att vi börjar höja räntan nu under våren, säger vice riksbankchef Irma Rosenberg.

Inte överraskande
Beslutet betyder att reporäntan höjs från 1,5 till 1,75 procent. För marknaderna kom beslutet inte överraskande och korträntorna rörde sig inte alls.

Marknaden har redan prisat in höjningen sedan minst en månad tillbaka, och korträntan har legat kring 1,9 procent sedan i december.

Även bankerna har anpassat sina bolån till den mycket väntade höjningen och både rörliga lån som påverkas direkt av Riksbankens ränta, och bundna lån har blivit dyrare den senaste tiden. Det kan bli så att boräntorna faktiskt inte omedelbart berörs av dagens höjning medan andra räntor som är kopplade till konsumtionen nog höjs.

Ny information
I korthet kan man säga att Riksbanken menar att ny information tyder på att den ekonomiska utvecklingen både i världsekonomin och i den svenska ekonomin blir något starkare än vad man kunde se i december när den senaste inflationsrapporten las fram.

Situationen på den svenska arbetsmarknaden har ljusnat något och sammantaget anser Riksbanken att en höjning med 0,25 procentenheter är rimlig mot bakgrund av att den snabbare tillväxttakten väntas leda till ökad inflation på sikt.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".