Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krönika 20 januari

Publicerat fredag 20 januari 2006 kl 15.05

I veckan som gick föll Tokyobörsen sex procent på två dar sedan polis stormat in på det omskrivna IT-företaget Livedoors kontor.

Åklagarna misstänker att företaget har friserat bokslutet. Istället för förlust har det redovisats vinst.

Studio Etts krönikör Björn Elmbrant funderar på hur bräckliga bilderna av framgång är.

Livedoors unge vd Takafumi Horie, som nu förhörs om bolagets redovisningsmetoder, har varit en slags symbolfigur för den återhämtning som Japans ekonomi genomgått under det gångna året.

Det har varit en knagglig väg tillbaka för Japan efter börs- och fastighetskraschen för femton år, bankkris och sju år av närmast stillastående ekonomi.

Större öppenhet, mer av management av västerländsk typ, unga IT-entreprenörer, växande bolagsvinster, allt detta har resulterat i att omvärlden börjat satsa på japanska aktier och förra året fick vi en börs i Tokyo som bara gick upp och upp och upp. Fram till nu.

Så kanske har Japan inte ändrat sig så mycket. Och redovisningsfusk, det finns nästan inbyggt i själva öppenheten. För tvingas man visa upp alla korten, måste man också visa de dåliga och då kan börsen gå ner och frestelsen blir stor att istället fuska och dribbla.

Att detta inte är något nytt påmindes vi om av tv-dokumentären i ettan om amerikanska Enron, börsfavoriten från Houston som 2001 gick i konkurs, sedan det visat sig att man gömt undan gigantiska skulder från att redovisas. 4 000 personer miste då jobbet, de anställdas pensionsinbetalningar gick upp i rök, och 70 miljarder i aktievärde försvann över en natt.

Intressant med dokumentären var att se och höra Sherron Watkins, hon som skvallrade på fuskgubbarna, the whistle blower som det heter i Amerika.

Vad man inte nämnde i TV var att av de hundratal ekonomijournalister som skrev lyriskt om Enron var det bara en som tidigt ställde kritiska frågor - just det, det var en kvinna också - Bethaney McLean på affärsmagasinet Fortune.

Är det en tillfällighet? Är det för att kvinnor inte är med i bastuklubben, så att säga, inte är lika barnsligt förtjusta som män i oavbruten tillväxt, utan oftare ställer frågan: vad är meningen med det här ni håller på med?

En filosof jag läste nyligen menar att vår egen tid kan beskrivas som att åka skridsko på tunn is - vi ökar farten, i tron att vi då ska vara på den säkra sidan.

Som moderatledaren Fredrik Reinfeldt påminde om i partiledardebatten i riksdagen i veckan så lever vi i en produktivitetsstyrd ekonomi.

Var och en av oss ska oavbrutet prestera mer och mer och sedan ännu lite mer. De som orkar med det här tjänar bra med pengar och åker uppåt i hissen - för att låna Reinfeldts bild - medan andra inte klarar pressen och får ta hissen ner.

Vad moderatledaren inte nämnde var att kravet på oss att vara ständigt effektivare inte bara beror på våra privata ambitioner, utan i många fall är ett måste för att företagen ska kunna visa upp högre vinster och därmed pressa upp börsvärdet, så länge det nu går.

För inte bara den lille mannen utan också börsföretagen åker i hissen, först upp, sedan ner. Ena dagen är bolagen omsvärmade och till synes på grön kvist, den andra dagen är rikedomarna som borta med vinden.

Så varför strida och ävlas när det mesta är fåfängligt?

I Financial Times i torsdags skrev Andrew Oswald, en brittisk ekonomiprofessor, att de flesta av oss lever i föreställningen att högre tillväxt gör oss mer lyckliga, men samtidigt har vi fått fler depressioner, mer stress, ökat antal självmord och en långsiktigt farlig global uppvärmning.

Andrew Oswald uppmanar därför sina akademiska kollegor att samlas under parollen att lycka, inte tillväxt, borde vara målet. Är våra svenska ekonomiprofessorer, t ex Assar Lindbeck och Bo Södersten, underrättade?

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".