Fler flickor ska höras i nätpedofilhärva

Den 30-åring som misstänks för flera fall av våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande kan ha förgripit sig på fler än de 60 flickor som finns med i åtalet. Flera flickor har nyligen tagit kontakt med polisen.

– Vi har fått in ytterligare ett par anmälningar. Vi ska höra ett par flickor i nästa vecka, så det kan bli ytterligare någon, säger kammaråklagare Ulrika Rogland i Malmö. 

30-åringen har själv uppgett att han har haft kontakt med
1 000 småflickor över hela landet. Mannen har tidigare dömts för sexbrott, och enligt åklagaren har han förgripit sig på åtminstone 60 flickor. 

Kontakt via internet
Under täcknamnet Alexandra har han först tagit kontakt med småflickor på internets chatsidor och sedan övertalat dem att träffa en kund som betalar för sex. I samtliga fall har kunden varit den misstänkte 30-åringen. 

Rättegången i Malmö tingsrätt fortsätter fram till i april bakom stängda dörrar då de flickor som utnyttjats ska vittna. När rättegången är slut senare i vår, kan det bli frågan om fler än de 60 flickor som det nu handlar om.

Största i sitt slag
– Det är väl Sveriges första mål som gäller en grooming-process, det vill säga när man som gärningsman kontaktar flickor på internet i en långdragen process. Det är första gången vi har denna typ av ärende i Sverige, i alla fall i den här storleken, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Alexandra som alias
Enligt försvaret är Alexandra en annan person, en näthallick, och 30-åringen är bara en hacker som kommit över material ur Alexandras dator. Men en tidigare vän till mannen som vittnade på fredagen, berättade att 30-åringen sagt att han använde namnet Alexandra som alias när han sökte flickor på internet.  

En flicka vittnade på fredagen om att hon fått ett mobiltelefonnummer till Alexandra av den misstänkte 30-åringen. De gånger hon ringde var det 30-åringen som svarade – Alexandra stod i duschen eller var upptagen var svaret. 

Bevisen kan tolkas olika
Enligt åklagaren har man förutom vittnesmålen en tung teknisk bevisning. Men det är enligt 30-åringens ombud, Jesper Montan, bevis som kan tolkas på många olika sätt. 

– Det finns mycket bevisning som talar för det ena, och mycket som talar för det andra, så det är ingen lätt uppgift för tingsrätten, säger advokat Jesper Montan. 

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".