Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Hälften av energin från skogen om 50 år"

Den svenska skogen skulle kunna ersätta en stor del av den energi som vi idag får från olja. Det kom fram på den hearing som regeringens kommission mot oljeberoende hade på fredagen.

Inom 50 år skulle hälften av Sveriges totala energibehov kunna komma från biobränslen, menar Jan-Erik Nylund som är professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Redan idag står biobränslet för en fjärdedel av den använda energin i Sverige. Med den här sortens beräkningar ser vi att vi kan gå upp mot hälften. Men det handlar väldigt mycket om vad vi fattar för beslut idag, för att frukterna av det vi håller på med är inte mogna förrän om fyrtio, femtio år, säger han.

Mycket går till spillo
Sverige skulle kunna utnyttja skogen mycket bättre än idag för att skapa energi. Mycket som blir över från dagens skogsbruk som stubbar, grenar och sly, samt restprodukter från massa- och skogsindustrin skulle kunna omvandlas till energi.

Antingen skulle det kunna eldas upp och bli fjärrvärme och el, eller omvandlas till etanol eller andra drivmedel för bilar.

Skogsindustrin själva tror enligt en enkät tror att 10 till 20 terrawattimmar per år kan utvinnas på det sättet.

Men om hälften av Sveriges energi ska komma från skogen så krävs även mer drastiska förändringar.

Skogsbruken måste mer intensivt och Jan Erik Nylund tycker även att Sverige borde börja odla snabbväxande lövträd som poppel och salix eller andra energigrödor på åkermark i södra Sverige som inte används eller ligger i träda.

Miljörisker även med biobränsle
Och även om skogen är en mycket mer miljövänlig energikälla än oljan så finns det också miljörisker.

De hotade djur och växtarter som är beroende av att det finns stubbar och död ved i skogen kan drabbas om skogsbruket blir effektivare, det säger Urban Emanuelsson från centrum för biologisk mångfald.

– Det finns faror om man genomför detta utan ordentlig ekologisk planering. Då kan vi förlora död ved i skogen, vattensrag och struktur påverkas negativt. Här gäller det att planera väl och ha ett dubbelt mål för ögonen, säger Urban Emanuelsson på Centrum för biologiskt mångfald

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".